Noaptea Cercetătorilor Europeni

Noaptea Cercetătorilor Europeni la Chișinău

Publicat: 24.11.2020

Noaptea Cercetătorilor Europeni

În data de 27 noiembrie 2020, orașul Chișinău va marca, concomitent cu alte aproximativ 300 de orașe europene - Noaptea Cercetătorilor Europeni - proiect de amploare, dedicat promovării științei și inovării, la care Republica Moldova participă din anul 2013. 

Deschiderea evenimentului va avea loc la ora 16:00, în regim on-line, pe platforma: https://noapteacercetatorilor.md/

O echipă formată din tineri cercetători de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova vor participa live la eveniment, în formatul unui dialog interactiv la tema „COVID-19 în vizorul cercetătorilor de la USMF „Nicolae Testemițanuˮ.

Echipa Universității va fi reprezentată de către Alexandru Gasnaș, dr. șt. med., asistent universitar la Catedra de neurologie nr. 2,  cercetător științific, Laboratorul de boli cerebrovasculare și epilepsie;  Mariana Ulinici, asistent universitar la Departamentul de Medicină Preventivă, Disciplina de microbiologie și imunologie, studentă-doctorand, specialist principal în Departamentul Cercetare din cadrul Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate (INCMS); Vitalie Chiosa, asistent universitar la Catedra de neurologie nr. 2; Daniela Gasnaș, studentă-doctorand, asistent universitar la Catedra de neurologie nr. 2, cercetător științific în Laboratorul de neurobiologie și genetică medicală (LNGM), specialist principal în Departamentul Cercetare, INCMS, Anatolie Vataman, cercetător științific în LNGM; Pavel Gavriliuc, student-doctorand și asistent universitar la Catedra de neurologie nr. 1, medic neurolog; Pavel Leahu, student-doctorand și asistent universitar la Catedra de neurologie nr. 2, medic neurolog.

Noaptea Cercetătorilor EuropeniÎn legătură cu situația pandemică COVID-19 din lume, în acest an evenimentul este organizat, preponderent on-line, de către consorțiul constituit dintre Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Științe a Moldovei și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale. Pe aceeași platformă - https://noapteacercetatorilor.md/ au fost plasate rezultatele cercetărilor și materiale de promovare a instituțiilor de cercetare și a universităților din țară. 

„Noaptea Cercetătorilor Europeni” este o inițiativă a Uniunii Europene, sprijinită prin Acțiunile Marie Skłodowska-Curie din cadrul Programului Orizont 2020. Evenimentul are ca scop celebrarea științei și cercetării și își propune să aducă cercetătorii mai aproape de publicul larg, să demonstreze diversitatea și impactul științei, dar și să motiveze tinerii să aleagă o carieră în cercetare. 

Astfel, la eveniment cercetătorii se vor întâlni cu publicul și își vor prezenta activitățile prin experimente practice, spectacole științifice, jocuri, teste, concursuri, expoziții și activități digitale. Copiii, tinerii și toți participanții vor descoperi cercetarea, știința și inovația într-un mod distractiv.  

În Republica Moldova, Noaptea Cercetătorilor Europeni se află la a 7-a ediție. În anul 2019, la ediția anterioară, evenimentul a fost organizat în peste 400 de orașe europene și a atras peste 1,5 milioane de vizitatori. 

Noaptea Cercetătorilor Europeni
Noaptea Cercetătorilor Europeni
Noaptea Cercetătorilor Europeni
Noaptea Cercetătorilor Europeni
Noaptea Cercetătorilor Europeni
Noaptea Cercetătorilor Europeni
usmf
Noaptea Cercetătorilor Europeni
online
COVID
cercetători
Uniunea Europeana

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

URMĂRIȚI-NE

Comentarii