Noi dimensiuni de colaborare între USMF „Nicolae Testemițanu” și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, România
- vizualizări: 670
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost vizitată de către o delegație a Universității „Dunărea de Jos” din Galați (UDJG), România, condusă de rectorul Puiu Lucian Georgescu, în data de 21 mai curent. Acțiunea face parte din programul vizitei oficiale de două zile, efectuate de către delegația gălățeană în Republica Moldova, în vederea reînnoirii acordurilor de colaborare cu universitățile de peste Prut și stabilirii unor noi dimensiuni de cooperare cu instituții de profil din țară.
În cadrul unei întruniri cu echipa administrativă a USMF „Nicolae Testemițanu”, rectorul UDJG Puiu Lucian Georgescu a menționat că este adeptul extinderii colaborării interinstituționale și diversificării, deoarece distanțele geografice între noi sunt foarte mici, și, în același timp, avem o colaborare bună la nivel național și internațional. „La Universitatea din Galați de 15 ani există o facultate de medicină și farmacie – o facultate cu o dinamică importantă, cu un număr de peste 2 mii de studenți. Sunteți o universitate de prestigiu binecunoscută și consider că relațiile instituționale și, apoi, cele ce vor deriva vor putea fi avantajoase pentru ambele instituții”, a remarcat oaspetele.
La rândul său, Alexandru Nechifor, prorector strategii și relații instituționale la UDJG, a declarat că Facultatea de Medicină din Galați este relativ tânără, dar cu o dinamică accelerată, specificând că medicina are viitor și numărul celor care doresc să aplice pentru această carieră este tot mai mare. „Este momentul să reluăm această colaborare instituțională și s-o extindem pe dimensiunea clinică și relații interinstituționale, dar și pentru apropierea, în primul rând, culturală și de simțământ între cele două țări și instituții, fiind deschiși la orice formă de conlucrare”, a adăugat prorectorul.
După o incursiune în istoria Universității, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” Emil Ceban a făcut o prezentare generală a instituției și a infrastructurii universitare. „La ședința recentă a Consiliului pentru dezvoltare strategică instituțională a fost examinat proiectul Strategiei de dezvoltare instituțională pentru următorii 10 ani, ce urmează să fie aprobat la ședința următoare a Senatului universitar, care include și dezvoltarea domeniilor de cercetare și internaționalizare, deci avem puncte de tangență la acest capitol”. Profesorul Ceban și-a arătat disponibilitatea pentru fortificarea parteneriatului cu UDJG, accentuând că împreună vom fi mai puternici, iar rezultatele colaborării bilaterale ar putea contribui la sporirea calității educației și a cercetării medicale, a ratingului ambelor instituții.
Părțile s-au axat pe identificarea domeniilor de colaborare sub aspectul efectuării schimbului de experiență și a bunelor practici în domeniul științelor medicale. În context, partea română a propus semnarea unui nou acord de colaborare în domeniile educațional și cel de cercetare, reieșind din afinitățile comune de colaborare între Facultatea Transfrontalieră a UDJG și Centrul de Instruire Preuniversitară a USMF „Nicolae Testemițanu”, care își propune dezvoltarea unui parteneriat. Consolidarea legăturilor în domeniile educației și cercetării va viza cooperarea în domeniile pregătirii și perfecționării resurselor umane și colaborării interinstituționale, promovarea reciprocă a evenimentelor culturale și științifice, schimb de publicații de interes comun, mobilități academice ș.a.
Din delegația UDJG au mai făcut parte decanul Facultății Transfrontaliere, Gina Necula, și directorul Centrului Lingvistic „Limba Noastră”, Georgiana Ciobotaru.
Acordul de colaborare între USMF „Nicolae Testemițanu” și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a fost semnat, pentru prima dată, la 10 decembrie 2008, iar în luna martie 2018 a fost reînnoit.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii