Perspective de colaborare între USMF „Nicolae Testemițanu” și Universitatea din Berna
- vizualizări: 462
Claudio Bassetti, profesor de neurologie și decan al Facultății de Medicină la Universitatea din Berna, director al Departamentului de Neurologie, Spitalul Universitar din Berna, Elveția, a efectuat astăzi o vizită de informare și documentare la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
Profesorul elvețian a avut o întrevedere cu reprezentanții echipei administrative a Universității, discuțiile fiind axate preponderent pe perspectivele de colaborare între instituția noastră și Universitatea din Berna.
În numele rectorului Universității, prim-prorectorul Olga Cernețchi a salutat profesorul invitat: „Dumneavoastră reprezentați universitatea cu cele mai avansate tehnologii de predare și cercetare în spațiul european. Datorită faptului că sunteți decan la Facultatea de Medicină înțelegeți cel mai bine importanța integrării procesului didactic cu cel de cercetare.” Prim-prorectorul a lansat inițiativa de a semna un acord de colaborare interinstituțională, ce se va axa pe transferul de cunoștințe și schimb de bune practici în ariile de: instruire medicală și cercetare în domeniul neuroștiințelor, stomatologiei, biobăncii și bioingineriei.
Evelina Gherghelegiu, șefa Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană, a trecut în revistă informații cu privire la structura sistemului de învățământ din Republica Moldova, facultățile și programele de studii oferite de USMF „Nicolae Testemițanu” , acreditările naționale și internaționale, infrastructura destinată proceselor de instruire și cercetare medicală, afilierile la organismele internaționale, vizibilitatea instituțională la nivel mondial.
La rândul său, profesorul Claudio Bassetti a făcut o scurtă prezentare a Universității din Berna, a Facultății de Medicină și a sistemului spitalicesc elvețian: „Noi considerăm că viitorul medicinei este cercetarea axată pe pacient, punem un mare accent pe educația bazată pe lucru practic, în acest sens am lansat și o publicație, dar și mai multe inițiative, dezvoltăm continuu proiecte. În plus, am implementat doctoratul clinic axat pe interacțiunea cu pacientul.” Prof. Bassetti a menționat că specialiștii de la Universitatea din Berna ar putea transmite din experiența lor privind crearea unui spital universitar și a unui centru universitar de sănătate mintală, și expertiză în realizarea studiilor clinice orientate pe pacient ș.a.
Prorectorul pentru activitatea de cercetare, academicianul Stanislav Groppa, a accentuat că această colaborare va optimiza activitatea științifică în domeniul neurologiei, amplificând aplicarea conceptului educație prin cercetare la nivel de universitate.
În cadrul acestei vizite la Chișinău, profesorul elvețian a ținut și o lecție publică pentru membrii Societății Neurologilor din Republica Moldova la tema „Tulburări de somn în neurologie”.
Prof. Claudio Bassetti a fost președinte al Societății Europene de Neurologie, al Societății Europene de Cercetare a Somnului și al Societății Elvețiene de Neurologie. Este fondatorul Federației Elvețiene a Neurosocietăților Clinice. În 2018 a devenit membru ales al Academiei Elvețiene de Științe Medicale. În prezent, este președintele Academiei Europene de Neurologie.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii