Premieră: Deprinderile practice ale mediciniștilor - evaluate la CUSIM
- vizualizări: 1493
Premieră la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Studenții din anul VI ai Facultății de Medicină nr. 1, care au efectuat stagiul practic în birourile medicilor de familie din localitățile țării, au fost evaluați la capitolul deprinderi practice prin metoda pacientului standardizat la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM).
Studentul, repartizat aleatoriu într-o sală de examinare, fără a cunoaște scenariul tematic, a trebuit să examineze un pacient standardizat în baza cunoștințelor sale: să stabilească diagnosticul în funcție de tabloul clinic și simptome și să prescrie tratamentul. Timp de 20 de minute studentul a consultat pacientul standardizat, fără a avea contact direct cu examinatorul, ultimul fiind într-o sală de monitorizare video, fixând componentele și completând fișa de evaluare corespunzătoare scenariului clinic. Ulterior, studentul a aflat nota de la examen prin Sistemul Informaţional de Management Universitar.
Ghenadie Curocichin, șeful Catedrei de medicina de familie, a declarat că experiența acestui examen demonstrează că Universitatea a luat o decizie corectă privind evaluarea deprinderilor practice obținute în cadrul practicii de producție, dar și a cunoștințelor teoretice, însușite la cursuri. „Condițiile standardizate ne permit evaluarea tuturor studenților după aceleași criterii. Pentru viitor, sperăm că studenții vor fi și mai responsabili în pregătirea pentru acest examen - foarte important pentru viitorii medici”, a opinat șeful de catedră.
Andrei Romancenco, director CUSIM, a specificat că o asemenea evaluare a activității practice a mediciniștilor denotă, în egală măsură, obiectivitate și transparență: „Este o metodă actuală și conformă rigorilor de aliniere la învățământul medical internațional. Toate înregistrările video rămân în arhiva Centrului și pot servi ca material probatoriu în caz de contestații”. În același timp, Andrei Romancenco a subliniat că mecanismul de repartizare aleatorie a studenților în sălile de examinare este un produs tehnologic propriu al CUSIM-ului, elaborat de Departamentul Suport Sisteme Biomedicale și Informaționale.
Studenta Aliona Bejenari a apreciat evaluarea drept una inedită, prin care se demonstrează clar „cât de implicați am fost în centrele medicilor de familie sau la urgență. Specificul acestui examen este cunoașterea aprofundată a materialului însușit pe parcursul tuturor anilor de studii, pentru a stabili un diagnostic corect și pentru a recomanda pacientului tratamentul potrivit - medicamente și doze”.
În total, 15 grupe de studenți de la Facultatea de Medicină nr. 1 au fost evaluați la CUSIM, la capitolul deprinderi practice prin metoda pacientului standardizat.
În prima zi a avut loc consultația pre-examen pentru toate grupele separat, în care au fost anunțate programul și modalitatea de desfășurare a examenului, în plus studenții au fost familiarizați cu sălile de examinare. În următoarele trei zile au avut loc evaluările propriu-zise, în blocuri a câte 5 grupe.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii