Premieră la USMF ,,Nicolae Testemițanu”: Lansarea microscopului confocal „Leica”
- vizualizări: 461
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a lansat în data de 13 mai curent un microscop confocal Leica – aparat performant pentru realizarea cercetărilor în domeniul biomedicinei. Achiziționarea acestuia a fost posibilă grație grantului structural transfrontalier „Rețea transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice – OBDIA-NET”, dezvoltat și implementat împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Grigore T. Popa” Iași, România.
„Ne-am propus să creăm condiții decente pentru cercetătorii din țara noastră, motivându-i să rămână acasă și să contribuie atât la dezvoltarea Universității și a sistemului medical, cât și a țării”, a declarat rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, în cadrul conferinței de presă, organizată în acest scop. Astăzi, pentru a asigura excelență și calitate înaltă în educație și asistență medicală este necesară aplicarea cercetării științifice. De aceea, toate eforturile comunității universitare sunt orientate spre reformarea proceselor de educație medicală prin cercetare, atragerea studenților și a tinerilor medici în cercetarea fundamentală, iar valorificarea potențialului uman, în acest sens, rămâne primordială. „Planificăm deschiderea Biobăncii și a studiilor genetice de anvergură. Avem planuri ambițioase și toată determinarea de a le implementa cât mai curând”, a opinat rectorul Emil Ceban.
Prezent la eveniment, invitatul de onoare de la UMF „Grigore T. Popa”, prof. Dr. Adrian Covic, prorector pentru cercetare științifică, a evidențiat faptul că acesta „este un mare pas înainte, deoarece reprezintă primul proiect transfrontalier de succes, iar Universitatea Dumneavoastră a fost primul movens. Patologiile cronice – diabetul, boala de rinichi, maladiile cardiace – sunt, de fapt, bolile prezentului și ale viitorului. Acest proiect reprezintă o cale bună de a-i familiariza, pe tinerii de la început de drum, cu tehnici de înaltă performanță”. În finalul discursului, profesorul Covic a felicitat reprezentanții instituției noastre pentru ideea de a concentra achizițiile de valoare într-un centru de cercetări moleculare, și probabil UMF Iași vă va urma exemplul.
Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare, a menționat că lansarea acestui microscop confocal constituie rezultatul muncii în echipă, iar ,,colaborarea cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași reprezintă o onoare și o posibilitate deosebită, deoarece suntem o populație cu istorie, tradiții și rădăcini comune. „Proiectul dat este o piatră de temelie pentru ziua de astăzi și cea de mâine, avem oportunități unice de a studia probleme importante ce se referă la îmbunătățirea calității vieții populației, fapt ce ne-ar permite să extrapolăm și să propunem strategii exacte de profilaxie și de tratament. La începutul carierei mele în neurologie aveam mereu necesitatea de a cunoaște creierul în profunzime, ceea ce era imposibil în acele timpuri când procesele de evoluție imagistică nu ofereau mari posibilități de cercetare. Iată că în prezent sunem avantajați, grație acestui sistem putem să pătrundem în integritatea celulei, să vedem care sunt particularitățile, structurile fine și să urmărim ce schimbări au loc”, a conchis profesorul Groppa.
În cadrul evenimentului, Tatiana Marițoi, asistent universitar la Catedra de anatomie și anatomie clinică, specialist în microscopia confocală care a realizat un stagiu la Centrul de Cercetare Avansată în Medicină și Farmacie la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, România, a menționat că ,,această achiziție reprezintă o frumoasă bijuterie și este o onoare să fie copilotul acestui sistem, cu ajutorul căruia se poate monitoriza eficacitatea tratamentului și vizualiza integrarea moleculelor specifice în pastile sau metode de tratament aplicate”.
Microscopul confocal este un instrument științific ce va fi utilizat în activitatea de cercetare a USMF „Nicolae Testemițanu” în conformitate cu Planul strategic de dezvoltare a Universități în perioada 2021-2030 și Strategia de fortificare a domeniului cercetare și inovare. Acest microscop reprezintă un aparat performant de fluorescență ce folosește o sursă de lumină de tip laser pe probă. Un senzor detectează fluorescența fiecărui punct al probei și toate aceste informații sunt procesate pentru a genera o imagine virtuală tridimensională (3D). Astfel, microscopul confocal va răspunde unora dintre cele mai dificile provocări ale științei moderne, asigurând o sensibilitate ridicată și viteză necesară pentru imagistica celulară a țesuturilor vii. Sistemul de microscopie confocală se bazează pe o tehnologie de creștere semnificativă a rezoluției și permite vizualizarea și examinarea preparatelor histologice și citologice, fixate sau proaspete și marcate fluorescent.
Proiectul transfrontalier „Rețea transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice – OBDIA-NET” este finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii