Prim-ministrul Maia Sandu şi preşedintele PPE, Joseph Daul, au efectuat o vizită la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 479
Prim-ministrul Maia Sandu, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Ala Nemerenco, și Președintele Partidului Popular European (PPE), Josef Daul, au efectuat o vizită, în data de 6 septembrie curent, la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al USMF „Nicolae Testemițanu”, în contextul valorificării suportului financiar al Uniunii Europene pentru crearea unuia dintre cele mai performante centre de simulare în regiunea Europei de Est, după gama de oferte în domeniul educației medicale şi complexitatea echipamentului didactico-ştiinţific.
Bugetul proiectului, de circa 4,4 milioane de euro, a fost utilizat pentru reconstrucția sediului și dotarea acestuia cu echipamente moderne de instruire medicală.
„Vedem un proiect care este sustenabil în timp, cu rezultate concrete. Este un centru inovațional pentru regiune în general, nu doar pentru Republica Moldova, și mulțumim instituțiilor europene pentru asemenea proiecte. Noi, cei de la guvern, împreună cu ministrul sănătății avem idei de proiecte noi, ne dorim să construim două spitale noi: unul în nordul și altul în sudul Republicii Moldova. Ne putem inspira din această experiență și vom conta în continuare pe sprijinul UE”, a declarat premierul Maia Sandu.
În acest context, președintele PPE, Joseph Daul, a felicitat autoritățile țării noastre pentru realizarea acestui proiect de succes și a precizat că cea mai mare preocupare a instituțiilor europene este ca banii, pe care îi oferă altor țări, să servească cu adevărat cetățenilor. „Sănătatea și educația sunt domeniile în care trebuie să investim. Și, după aceasta, trebuie să ne preocupăm și de domeniul justiției și să asigurăm o justiție echitabilă pentru toți cetățenii. Din acest motiv, noi vom relua finanțările ce au fost oprite către Moldova, vor fi finanțări orientate spre proiecte. Veniți cu idei de proiecte și noi le vom finanța”, a punctat oficialul european.
CUSIM și-a început activitatea din anul 2013, iar până în prezent, peste 40 de mii de studenți, medici rezidenți, dar și angajați din alte domenii, inclusiv din țările vecine, au fost instruiți în cadrul Centrului.
Centrul are drept misiune sporirea siguranţei actului medical şi creşterea siguranţei pacientului prin implementarea metodelor moderne de educaţie şi a practicilor medicale bazate pe simulare, care permit obţinerea competenţelor şi abilităţilor medicale corecte, într-un cadru organizat, după un program bine structurat şi, foarte important, fără riscuri asupra pacientului, cu reducerea erorilor şi, în final, îmbunătăţirea calitativă a asistenţei medicale prestate populaţiei.
Programul curricular oferă cursuri la toate nivelele de formare şi educaţie continuă a specialiştilor din medicină şi paramedicilor, prin care se pot obţine: abilităţi de comunicare cu pacientul, deprinderi practice medicale şi chirurgicale de bază, dexterităţi individuale avansate, capacităţi de lucru şi comunicare în echipă, abilităţi de „leadership”, cunoştinţe privind managementul resurselor şi situaţiilor de criză.
Instruirea în CUSIM are loc atât în baza programelor curriculare, cât şi a cursurilor extra-curriculare, în cadrul Departamentului Instruire prin Simulare şi Departamentului Pacienţi Standardizaţi şi Comunicare, fiind sistematizate în mai multe module:
• Programe Manopere medicale şi tehnici chirurgicale de bază;
• Programe Medicina internă;
• Programe Pacient standardizat şi comunicare;
• Programe Chirurgie; • Programe Anesteziologie şi reanimatologie,;
• Programe Urgenţe medicale;
• Programe Mamă şi copil;
• Programe Endoscopie;
• Programe Imagistică.
Beneficiarii CUSIM sunt: studenţi, rezidenţi şi secundari clinici, medici la etapa educaţiei medicale continue, cercetători ştiinţifici, asistenţi medicali, felceri, moaşe, precum şi specialişti antrenaţi în acordarea asistenţei de urgenţă la etapa prespital – paramedici, angajaţi ai Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, membri ai echipelor de descarcerare, colaboratori ai poliţiei, militari, lucrători ai serviciilor cu destinaţie specială şi de pază, pompieri, însoţitori de transport public (terestru, acvatic şi aerian), conducători auto şi cetăţeni de rând.
FOTO credit: https://gov.md/ro/content/vizita-la-centrul-universitar-de-simulare-instruirea-medicala-joseph-daul-presedintele-ppe
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii