mobility

Program de mobilitate în cercetare la USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 02.12.2022

mobilitateÎn perioada 1-30 noiembrie 2022, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova s-au aflat într-un stagiu de cercetare Luana Ribeiro, studentă în anul IV la Facultatea de Științe Medicale din Minas Gerais, Brazilia, și Daniyal Rakhimov de la Universitatea de Medicină din Kazahstanul de Vest „M. Ospanov”. Cei doi tineri au menționat că au ales acest program de mobilitate pentru a beneficia de un schimb de experiență în Republica Moldova, inclusiv pentru a descoperi țara și cultura locală.

Luana Ribeiro a menționat că acest program este unul foarte benefic pentru studenți în ceea ce privește asimilarea de cunoștințe și a experienței, cel mai mare avantaj constituind interacțiunea cu pacienții în clinici. „Timp de câteva săptămâni, zilnic am avut parte de un program amplu: am asistat la lecții de fiziologie și farmacologie în limba engleză, iar cel mai mult timp ne-am aflat la Centrul de somnologie din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” (INN), unde, în prima parte a zilei, analizam problema tulburărilor de somn, iar după masă asistam, alături de medici, la consultarea pacienților”. Stagiara braziliană a spus că a rămas impresionată de faptul că studenții USMF „Nicolae Testemițanu” poartă halate albe, ceea ce la instituția sa nu se obișnuiește.

mobilitateLa rândul său, Daniyal Rakhimov a confirmat că abilitățile și cunoștințele acumulate în acest program de mobilitate la USMF „Nicolae Testemițanu” îi vor fi de ajutor la finalizarea unui articol de cercetare cu tema „Tulburările de somn la sportivi”, pe care l-a inițiat la Chișinău și pe care intenționează să-l publice în țara sa. „În cadrul stagiului am participat atât la activități teoretice, cât și practice. Mai exact, am consultat pacienți care suferă de diferite tipuri de tulburări ale somnului, inclusiv de sindromul de apnee în somn (întrerupere temporară a respiraţiei ce poate dura de la câteva secunde la un minut și mai mult). Astfel, împreună cu mentorul nostru – asistentul universitar Adrian Lupușor, atunci când era necesar, acestor pacienți le era indicat un aparat special pentru determinarea apneei – poligrafia cardiorespiratorie, de asemenea se stabileau metodele și tacticile de tratament, criteriile de diagnosticare etc.”, a adăugat studentul din Kazahstan. 

Potrivit lui Adrian Lupușor, asistent universitar la Catedra de fiziologie a omului şi biofizică, medic neurolog la Centrul de somnologie din cadrul INN, schimbul de experiență întotdeauna este benefic pentru ambele părți. „În postura de tutore al acestor studenți, mi-a fost interesant să aflu cum se desfășoară procesul didactic la universitățile lor de origine, să constat care este nivelul lor de pregătire teoretică și practică, precum și în domeniul cercetării. Am rămas plăcut surprins că Luana, studenta din Brazilia (la rugămintea mea de a elabora o sinteză a literaturii studiate, pentru ca ulterior să fie inserată într-un articol științific) avea deja experiența dată și a reușit să scrie un articol interesant, dând dovadă de cunoaștere a metodologiei elaborării unui review. Ceea ce am reușit să observ la Luana, la fel ca și la studenții care au mai fost în vizită la noi anul trecut, sunt autodidacți și conștientizează faptul că la universitate se studiază în mare parte de sine stătător, profesorul fiind doar persoana care ghidează studentul în procesul de studiu”, a punctat asistentul universitar. 

În paralel cu activitățile didactice, studenții au fost familiarizați și cu tradițiile, cultura și atracțiile turistice din țara noastră, datorită programului cultural organizat de Universitate. Tinerii au rămas încântați de bucătăria tradițională moldovenească, în special de zeama cu tăiței, plăcinte și mămăligă.

Mobilitatea a fost organizată în cadrul programului Comitetului Permanent pentru Schimburi de Cercetare (SCORE) – subdiviziune a Federației Internaționale a Asociațiilor Studenților în Medicină (IFMSA). 

ASRM – Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Moldova este membră a IFMSA și grație acestui fapt studenții din anii II-VI au posibilitatea să efectueze stagii practice sau de cercetare într-o altă țară și, respectiv, studenții din alte țări pot veni la universitatea noastră.

SCORE este un program ce oferă posibilitatea de a participa timp de 4 săptămâini la o cercetare în derulare la unul dintre laboratoarele științifice din cadrul universităților de medicină din întreaga lume. Este o experiență unică, deoarece oferă șansa de a vedea parcurgerea în timp real a etapelor de realizare a unui studiu de la concept la publicație științifică. Proiectul este un instrument inedit în formarea unui viitor medic, deoarece oferă șansa de a vedea din primele rânduri ce presupune lucrul asupra unei cercetări științifice, ceea ce ulterior contribuie la dezvoltarea abilității de lectură critică a publicațiilor științifice.

mobilitate
mobilitate
mobilitate
mobilitate
mobilitate
mobilitate
usmf
program de mobilitate
SCORE

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii