Realități și perspective în patologia infecțioasă
- vizualizări: 318
Peste 130 de participanți s-au întrunit în cadrul conferinței naționale de boli infecțioase cu participare internațională pentru a elucida realitățile și perspectivele în patologia infecțioasă. Evenimentul științific a fost organizat de Catedra de boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
În deschiderea forumului, profesorul universitar Tiberiu Holban, șef al Catedrei respective, a accentuat că acest forum vine să pună în discuție probleme actuale în patologia infecțioasă, cum ar fi: gripa și IRVA; infecția HIV/SIDA; hepatitele virale, acute și cronice; diagnosticul de laborator; sepsisul și rezistența antimicrobiană; infecțiile latente și cronice; maladiile parazitare ș.a. „Fenomenul răspândirii patologiilor infecțioase este în legătură directă cu problemele de securitate națională. Analizând proiectul Strategiei securității naționale a Republicii Moldova, am remarcat că nu este indicat niciun articol privind biosecuritatea în contextul siguranței la nivel de țară. În aceste condiții este necesar de fortificat serviciul autohton de management al bolilor infecțioase la toate capitolele: metode de laborator, spații de izolare a pacienților, prevenția ș.a. Bolile infecțioase prezintă un risc sporit, inclusiv din cauza încălzirii globale, fenomen ce duce la răspândirea noilor agenți infecțioși”, a constatat profesorul Holban.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a subliniat că evenimentul științific este unul relevant atât pentru universitatea noastră, cât și pentru sistemul național de sănătate. „Patologiile infecțioase constituie un subiect de studiu continuu pentru savanții din domeniul medical, iar maladiile infecțioase continuă să fie o provocare pentru practicieni. Bolile infecțioase reprezintă un pericol enorm pentru civilizație, afectând toate sferele vieții sociale. Structura sistemului de sănătate presupune ca pacientul cu boală infecțioasă, în majoritatea cazurilor, primar se adresează la medicii din prima linie – medici de familie, medici de urgență, interniști, pediatri etc. De aici și necesitatea unei pregătiri temeinice a specialiștilor în vederea depistării precoce a bolnavilor și acordarea asistenței medicale de urgență, în special pacienților cu boli infecțioase severe”, a menționat rectorul.
Profesorul Ceban a subliniat că formarea cadrelor medicale la nivel universitar și postuniversitar are loc în conformitate cu standardele naționale și internaționale, în cadrul a două catedre clinice: Catedra de boli infecțioase și Catedra de boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală. De asemenea, USMF „Nicolae Testemiţanu”, fiind mereu deschisă spre inovare, contribuie la dezvoltarea acestui domeniu în țara noastră și prin cercetările realizate prin intermediul unor proiecte naționale și internaționale. „Colaborarea prodigioasă cu partenerii din alte țări ne oferă posibilitatea de a ne familiariza cu noutățile științifice și inovațiile în domeniu. Forumul dat deschide noi orizonturi pentru reformarea procesului de instruire medicală și farmaceutică, educarea noilor generații de specialiști medici, farmaciști, stomatologi și asistenți medicali cu studii superioare și pentru a contribui la prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor infecțioase, cu impact major asupra calității vieții oamenilor”, a punctat rectorul Ceban.
Angela Paraschiv, secretar de stat al Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, a declarat că bolile infecțioase precum COVID-19, tuberculoza, gripa sezonieră și multe altele au demonstrat în mod dramatic cât de vulnerabilă este omenirea în fața amenințărilor microbiene. Inclusiv și infecțiile asociate asistenței medicale au un impact considerabil asupra sănătății publice, provocând complicații grave, inclusiv decese. „În ultimii ani, în special perioada pandemiei COVID-19, s-a evidențiat necesitatea acută de cercetare și colaborare, dar și cea de adaptare rapidă la noile amenințări și realități. Această conferință este un moment oportun pentru a evalua nivelul actual de cunoștințe privind patologiile infecțioase și de a identifica soluțiile prioritare pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor infecțioase”, a afirmat secretarul de stat.
La rândul său, Daniela Demișcan, reprezentanta Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova, a evidențiat rolul medicilor infecționiști în perioada pandemiei de COVID-19, care au reprezentat elementul cheie în sănătatea publică și pentru întregul sistem de sănătate: „Dumneavoastră ați fost ghizii noștri pentru a învăța despre acest nou virus, atunci când a trebuit să schimbăm algoritmii de testare, de diagnostic și tratament și, nu în ultimul rând, de prevenire a infecțiilor”.
„În secolul XXI trăim vremuri incerte, cu amenințări în creștere pe tot globul pământesc. Ne confruntăm cu situații epidemiologice și crize în sănătatea publică ce erau descrise cândva doar în manualele școlare, iar acum sunt prezente în Republica Moldova. În anul 2022 am avut și cazuri de gripă aviară la păsări. Aceasta interferență cu virusul uman și porcin poate crea noi variante de maladii ce pot avea consecințe letale de până la 50%. Avem nevoie de o conlucrare interdisciplinară în biologia moleculară genetică cu epidemiologi, microbiologi și medici de familie. Epidemiologia este una dintre cele mai valoroase specialități în prezent”, a subliniat profesorul Gheorghe Plăcintă, șeful Catedrei de boli infecțioase.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația Obștească a Medicilor Infecționiști din Republica Moldova și s-a desfășurat în data de 3 și 4 noiembrie 2023. La forum au participat și specialiști cu renume din străinătate: profesorii Adrian Streinu-Cercel, Mariana Mărdărescu, Cristiana Oprea, Manuela Arbune, Egidia Miftode și Mihaela Lupșe (România); profesorii Andrzej Horban și Justyna Kowalska (Polonia); prof. Olga Golubovskaya (Ucraina).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii