Școala de vară de Gastroenterologie și Hepatologie, ediția 2020 - dedicată profesorului universitar Vlada-Tatiana Dumbravă

Publicat: 02.07.2020

 

Emil cebanCele mai noi descoperiri în materie de gastroenterologie și hepatologie sunt discutate de către specialiști medici de profil din instituțiile medico-sanitare din țară și medici-rezidenți, în cadrul tradiționalei Școli de vară. Evenimentul educațional de specialitate este organizat de Disciplina de gastroenterologie, Departamentul Medicină Internă, și Laboratorul de gastroenterologie ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Asociația pentru Studiul Ficatului din Republica Moldova și se desfășoară on-line. 

Ediția din acest an este dedicată profesorului universitar Vlada-Tatiana Dumbravă, dr. hab. șt. med., Om emerit al Republicii Moldova, care, de curând, a împlinit onorabila vârstă de 80 de ani.  Cu acest prilej, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a avut o alocuțiune on-line în deschiderea evenimentului, pentru a exprima înaltă apreciere și recunoștință distinsei doamne profesor pentru activitatea prodigioasă desfășurată atât la Alma Mater, dar și pentru întregul sistem de sănătate din țară.

„Grație talentului și dăruirii de sine, ați parcurs drumul cercetării și al perfecțiunii, atingând contururile unui reputat gastroenterolog, neobosit savant, consacrat pedagog și, nu în ultimă instanță, ale unui Om împlinit atât în plan profesional, cât și personal. Vă suntem recunoscători pentru faptul că aţi pus bazele gastroenterologiei şi hepatologiei terapeutice naţionale, aţi elaborat standarde de diagnostic şi de tratament, protocoale clinice naţionale în domeniu, aţi contribuit la fondarea serviciilor de hepatologie terapeutică în Republica Moldova şi la crearea Secţiei de hepatologie în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. V-aţi evidenţiat plenar prin capacităţi intelectuale excelente şi v-aţi implicat intens, luptând pentru viața fiecărui pacient și trăind, alături de acesta, bucuria însănătoșirii și sentimentul datoriei împlinite. Un rol important l-aţi avut şi la dezvoltarea procesului de studii la USMF „Nicolae Testemițanu”, conducând, timp de 29 de ani Catedra de boli interne nr. 4, actuala Disciplină de gastroenterologie din cadrul Departamentului Medicină Internă, fapt pentru care vă exprimăm gratitudinea noastră. 

Stimată Doamnă Profesor, cu ocazia acestei frumoase aniversări, Vă dorim mulţi ani înainte şi toţi plini de sănătate, bunăstare și liniște sufletească alături de oamenii dragi”, a încheiat mesajul de felicitare rectorul Emil Ceban. 

Tcaciuc lupascuProfesorul universitar Vlada-Tatiana Dumbravă nu a fost prezentă la acest eveniment din motive de sănătate, însă fiica ei - profesorul universitar Iulianna Lupașco, vizibil emoționată, a transmis din numele omagiatei și a întregii familii mulțumiri și recunoștință pentru aprecierile rectoratului și a discipolilor Domniei Sale.

Conferențiarul universitar Eugen Tcaciuc, şeful Disciplinei de gastroenterologie, a înmânat cadoul marca USMF „Nicolae Testemițanu”, pentru profesorul său, menționând că și-ar dori ca multe ediții ale acestui eveniment științific să fie dedicate mentorului Vlada-Tatiana Dumbravă - fondatorul Școlii de gastroenterologie și hepatologie din Republica Moldova.

Cea de-a IV-a ediție a Școlii de vară a fost transmis live pe https://www.youtube.com/watch?v=UDrYSzvAGBU, în zilele de 1 și 2 iulie curent. Printre subiectele abordate de către participanți au fost: bolile inflamatorii intestinale, patologia hepatică legată de sarcină, transplantul hepatic în carcinomul hepatocelular, medicația naturistă în tratamentul bolilor digestive, pacientul polimorbid și relația între ficat și pancreas, precum și controverse în diagnosticul și tratamentul infecției SARS-Cov-2.

scoala de vara
emil ceban
scoala de vara
inmanare cadou
iulianna lupa;cu
scoala de vara
emil ceban
scoala de vara
inmanare cadou
iulianna lupa;cu
usmf
Disciplina de Gastroenterologie
rector Emil Ceban
SCOALĂ DE VARĂ
medici gastroenterologi
HEPATOLOGIE
departamentul medicină internă
Laboratorul de gastroenterologie
PLATFORMA ON-LINE

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

URMĂRIȚI-NE

Comentarii