Știința orto posturală în influența și controlul patologiilor
- vizualizări: 411
Reprezentanți ai Catedrei de reabilitare medicală, medicină fizică şi terapie manuală a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au participat, în zilele de 28 februarie - 1 martie curent, la cea de-a XII-a conferință internațională România - Republica Moldova Știința orto posturală în influența și controlul patologiilor.
În cadrul manifestării științifice au fost prezentate aspecte teoretice și practice ale medicinei fizice și de reabilitare din perspectiva specialiștilor din ambele ţări. În acest sens, asistenții universitari ai USMF „Nicolae Testemițanu” au prezentat rapoartele: Managementul reabilitării medicale a persoanelor cu osteoartroza genunchiului în raport cu diferite patologii asociate (Anatol Vizdoagă); Principiile evaluării eficacităţii tratamentului fiziofuncţional la pacienţii cu artrita reumatoidă (Victoria Chihai); Recuperarea funcţională după artroplastia totală de şold: studiu de caz (Alisa Tabîrţă); Funcţionalitatea şi reabilitarea medicală în contextul multimorbidităţii (Adrian Melnic).
Sesiunea practică a decurs sub genericul „Integrarea sistemelor robotizate în recuperarea funcțională” cu demonstrarea sistemului Erigo și stimularea funcționala proprioceptivă (sistemul Vibramoov și terapia cu oscilații profunde).
Cea de-a doua zi a forumului a avut drept scop integrarea tinerilor specialiști în domeniul reabilitării medicale cu abordarea diferitor aspecte organizatorice și discuții asupra comunicărilor medicilor-rezidenți din anii II și III de studii, de la ambele instituții.
La conferința științifico-practică au fost prezenți cca 150 de participanți, țara noastră fiind reprezentată de membri ai Catedrei de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală, medici-rezidenți din anii I-III, precum și de reprezentanți ai Societății Specialiștilor în Reabilitare Medicală și Medicină Fizică din Republica Moldova.
Evenimentul a fost organizat de către Departamentul Medicină Fizică şi Reabilitare Medicală a Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, România și Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală a USMF„Nicolae Testemițanu”.
Menționăm că instituția noastră a inițiat un acord de colaborare cu UMF „Gr. T. Popa” din Iași în domeniul reabilitării medicale. Periodic, în scopul fortificării cooperării interinstituționale, părțile organizează evenimente științifice de profil, sporind interesul medicilor tineri. Ca rezultat, se stabilesc acțiuni concrete de dezvoltare a colaborării de viitor. Următoarea întrunire bilaterală va avea loc în iunie 2019, la Chișinău.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii