Strategii de prevenție, diagnostic și tratament – abordate la Congresul de medicină internă
- vizualizări: 508
Circa 800 de medici interniști, reumatologi, nefrologi, cardiologi, pneumologi, gastroenterologi, gerontologi, medici de familie, specialiști în medicina muncii și medici de la specialitățile conexe s-au întrunit la Congresul de medicină internă cu participare internațională, ediția a IV-a. Manifestarea științifică cu genericul „Îmbunătățirea practicii clinice prin inovație și colaborare” s-a desfășurat în zilele de 13 și 14 septembrie 2024.
În deschidere, președintele congresului Liliana Groppa, șefa Disciplinei de reumatologie, Departamentul Medicină Internă al USMF Nicolae Testemițanu, a subliniat importanța evenimentului științific pentru specialiștii din domeniul medical. „Ne-am reunit astăzi pentru a discuta cele mai actuale probleme ale medicinei contemporane și a elabora strategii de prevenție, diagnostic și tratament. Suntem onorați de prezența unor savanți cu renume din Republica Moldova și de peste hotare, care vor relata despre inovațiile și progresele de ultima oră din medicina internă, combinând vasta lor experiență cu ultimele dovezi științifice”, a menționat profesorul Liliana Groppa.
Prim-ministrul Dorin Recean a apreciat contribuția cadrelor medicale în dezvoltarea și modernizarea domeniului sănătății, în special prin extinderea și îmbunătățirea calității serviciilor oferite cetățenilor. „Sunteți oamenii pe umerii cărora se ține întreg sistemul de sănătate al țării. Datoria noastră, a guvernului, este să asigurăm infrastructura, investițiile și echipamentele necesare ca să vă puteți face munca în cele mai bune condiții, iar oamenii să beneficieze de cel mai bun ajutor medical posibil. O societate sănătoasă este o societate care poate să se dezvolte și să performeze”, a punctat premierul.
În opinia rectorului Universității Emil Ceban, de calitatea asistenţei medicale primare depinde eficienţa activităţii sistemului de sănătate, cu impact direct asupra stării de sănătate a populaţiei. „USMF „Nicolae Testemițanu” are o responsabilitate enormă în instruirea universitară, postuniversitară de rezidenţiat şi de formare profesională continuă a medicilor. La toate etapele de educație şi perfecţionare a specialiştilor în domeniu, o atenţie sporită se acordă armonizării procesului de studii la standardele europene şi mondiale”, a specificat rectorul.La inaugurare a fost prezent și Ion Prisăcaru, secretar de stat al Ministerului Sănătății, care a menționat că dezvoltarea asistenței medicale primare contribuie direct la îmbunătățirea sănătății publice și la asigurarea unei societăți mai sănătoase.
Programul congresului a inclus un șir de sesiuni științifice la care au participat experți din SUA, România, Olanda, Letonia, Germania, Italia, Ungaria, Grecia, Ucraina și Republica Cehă. Printre subiectele puse în discuție se numără: hipertensiunea arterială, sindromul cardio-reno-metabolic, tratamentul modern al insuficienței cardiace cronice, gastroenterologie și hepatologie, actualități în conduita pacienților cu boli cardiovasculare, provocări multimorbide în medicina internă, probleme actuale în pneumologie și alergologie, în geriatrie și medicina muncii ș.a.
De asemenea, în cadrul evenimentului științific au avut loc și câteva simpozioane, la care au fost abordate teme mai specifice: „Osteoartrita – importanța problemei și posibilitățile de tratament”; „Diagnosticul de laborator, oportunități noi de diagnostic în medicina internă”; „Hipertensiunea arterială și dislipidemiile – actualități”. Forumul a cuprins și un workshop cu genericul „Cazuri rare întâlnite în practică – modificări ECG”.
Congresul de medicină internă a fost organizat de USMF „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Societatea Medicilor Interniști din Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii