Traininguri pentru medici de la specialități conexe, antrenați în managementul pacienților cu infecția COVID-19

Publicat: 09.04.2020

cursuri online

Ca urmare a situației epidemiologice provocată de noul tip de coronavirus, în perioada 30 martie-6 aprilie curent, medicii-rezidenți de la specialitățile Chirurgie, Ortopedie și traumatologie, Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă și Chirurgie oro-maxilo-facială, dar și personalul de la câteva catedre ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au fost instruiți în regim on-line, în cadrul cursurilor de terapie intensivă în vederea managementului pacienților diagnosticați cu COVID-19.

„Trainingurile, cu un număr total de 6 ore, au avut drept scop însuşirea anumitor principii de management al pacientului cu formă severă/critică a infecției COVID-19, conștientizarea necesității și însușirea elementelor și tehnicilor de autoprotecție, protecția mediului și a personalului medical, precum și deprinderea anumitor tehnici proprii specialistului din serviciul  de terapie intensivă”, a comunicat Serghei Șandru, șeful Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”. 

Cursurile de instruire s-au desfășurat pe platforma Google Meet, în baza curriculei special elaborate în acest scop pentru medicii-rezidenți de la specialitatea Anestezie și terapie intensivă. În procesul de predare au fost utilizate secvențe video ca suport didactic, precum și elemente de discuții interactive și de învățare bazate pe probleme de caz.

cursuri online

La finele trainingului, participanții au obținut cunoștințe și abilități privind identificarea pacientului cu infecție COVID-19 în stare gravă, interpretarea indicatorilor parametrilor vitali de pe monitorul din serviciul terapie intensivă (TI), recunoașterea pacientului care desaturează și devine hipoxemic, identificarea dispozitivelor de livrare de oxigen și tehnica de aplicare, cunoașterea regulilor de securitate ce trebuie luate în calcul la utilizarea oxigenului, folosirea corespunzătoare a echipamentului de protecție în conformitate cu  rigorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății etc.

Totodată, profesorul universitar Adrian Belîi de la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”, a organizat zilnic cursuri on-line (cu o durată de 2 ore) pentru reprezentanții Oficiului OMS în Moldova și specialiștii din instituțiile medico-sanitare din țară, inclusiv din regiunea transnistreană, în perioada 25 martie-3 aprilie.

„Cursul a constat din două prelegeri privind particularitățile de tratament intensiv pentru bolnavii COVID-19 și utilizarea echipamentelor de protecție corespunzătoare. În total au fost instruiți în jur de 150 de medici specialiști. Suplimentar, în perioada 13-15 aprilie curent, vor fi desfășurate cursuri similare pentru personalul centrelor perinatale de nivelele 1, 2 și 3”, a declarat profesorul Belîi.

De asemenea, Adrian Belîi coordonează procesul de acordare a asistenței medicale pacienților infectați cu COVID-19 (în prezent - 50 de persoane) internați în Secția de reanimare a Institutului de Medicină Urgentă, oferind și asistență logistică Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale în acest domeniu. 

ATITotodată, Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 2 a USMF „Nicolae Testemițanu", condusă de profesorul universitar Victor Cojocaru, organizează cursuri de instruire privind activitatea în unitățile de terapie intensivă și acordarea asistenței medicale pacienților suspecți și diagnosticați cu COVID-19 pentru medicii și medicii-rezidenți de la specialitatea Anestezie și terapie intensivă, cât și pentru cei de la specialitățile cu profil chirurgical din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. 

cursuri„Scopul instruirilor constă asigurarea securității maximale de lucru atât a personalului medical, cât și a pacienților cu COVID-19, particularitățile terapiei intensive cu depresor respirator, disfuncții multiple de organe, monitorizarea hemodinamicii și corecția dereglărilor hemodinamice, terapia intensivă aferentă (extracorporală) etc.”, a menționat șeful de catedră Victor Cojocaru.

În total, au fost instruiți cca 50 de medici specialiști. În continuare, umează instruirea medicilor și a medicilor-rezidenți de la specialitățile cu profil terapeutic.

Specialiștii interesați de conținutul cursurilor le pot descărca aici:  Partea a 1-aPartea a 2-a, Partea a 3-a, Partea a 4-a,

precum și în format video, în partea de jos a știrii.

cursuri terapie
cursuri terapie
cursuri terapie
cursuri terapie
cursuri terapie
cursuri terapie
usmf
cursuri online
Training
terapie intensivă
Google Meet
managementului pacienților
COVID-19
medici-rezidenţi
instruire

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii