Ziua Mondială fără Tutun

Tutunul otrăveşte planeta noastră

Publicat: 31.05.2022

 

ziua mondială fără tutunÎn fiecare an, în data de 31 mai, în toată lumea este marcată Ziua Mondială fără Tutun. Este o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) prin care se urmărește sensibilizarea populaţiei cu privire la riscurile consumului de tutun asupra sănătăţii oamenilor, dar și la proprietățile nefaste ale acestuia de poluare a mediului înconjurător. 

În acest an, OMS lansează campania globală „Tutunul: amenințare pentru mediul nostru” prin care atrage atenţia la impactul negativ al acestuia asupra mediului, începând de la cultivare, producere, distribuire, comercializare, consum și până la deșeurile toxice pe care le generează. În acest sens se estimează că tutunul se face responsabil de distrugerea anuală a 600 milioane de copaci, a 200 mii de hectare de teren și a 22 de mii de tone de apă, precum şi de eliminarea în atmosferă a 84 de miliarde de tone de CO2. 

În altă ordine de idei, Organizația Mondială a Sănătății menționează că aproximativ 6 milioane de oameni mor anual din cauza afecţiunilor cauzate ca urmare a consumului de tutun şi se estimează că acest număr va creşte la peste 8 milioane, până în 2030. Fumatul este asociat cu un risc sporit de boli cardiovasculare, boli respiratorii, cancer, diabet, hipertensiune arterială și multe altele. La nivel global, 1,2 milioane de decese sunt cauzate de expunerea la fumul de țigară.

Toate produsele din tutun (țigarete, tutun de rulat, tutun pentru narghilea, tutunul cu încălzire electrică-HEETS etc.), cât și produsele conexe (țigarete electronice) prezintă pericol sub orice formă de consum, afectează grav sănătatea și dăunează mediului.

OMS solicită țărilor și factorilor de decizie să înăsprească legislația anti-tutun, inclusiv a prevederilor ce ar permite tragerea la răspundere a producătorilor pentru costurile de mediu și economice rezultate din gestionarea deșeurilor de tutun. De asemenea, organizația recomandă țărilor să interzică complet publicitatea, promovarea și sponsorizarea pentru tutun.

Republica Moldova implementează diferite acțiuni privind controlul tutunului în scopul aplicării prevederilor CCCT. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind aderarea țării la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun. Noile prevederi legislative vor contribui la combaterea comercializării ilegale a produselor de tutun și, respectiv, la evitarea pierderilor economice. Ponderea comerțului ilicit cu produse de tutun constituie circa 2-3% din volumul total al acestor produse plasate pe piața internă. Se estimează că din această cauză, anual, bugetul de stat înregistrează pierderi de circa 40 de milioane de lei.

În ultimii doi ani, circa 6000 de persoane au murit în Republica Moldova din cauza consumului produselor de tutun.

Ziua Mondială fără Tutun
usmf
tutun
OMS
Ziua Mondială fără Tutun

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii