Vernisarea realizărilor științifice obținute de cercetătorii USMF „Nicolae Testemițanu” la Expoziția „MoldMedizin & MoldDent”
- vizualizări: 117
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și-a expus cele mai mari realizări științifice și academice din anul 2024, în cadrul Expoziţiei internaţionale specializate de echipamente medicale de ultimă generație și soluții inovatoare MoldMedizin & MoldDent, ediția a XXVII-a.
La inaugurarea expoziției, care a avut loc la 26 septembrie, rectorul Universității Emil Ceban a subliniat relevanța evenimentului pentru întreaga comunitate medicală, deoarece produce un schimb interactiv de idei și inovații între specialiștii din domeniile stomatologie și farmacie din țară, cât și de peste hotare. Totodată, a accentuat faptul ca expoziția reprezintă un epicentru unde sunt prezentate produse farmaceutice, inovații tehnice, consumabile medicale și stomatologice, servicii medicale moderne ș.a.
Standul USMF „Nicolae Testemițanu” a fost un punct de atracție pentru zeci de vizitatori datorită programului variat și interactiv pregătit de câteva subdiviziuni universitare, ce a inclus prezentări, ateliere de lucru, circa 30 de postere, brevete de invenție, mulaje, expoziție de publicații științifice, materiale informative ș.a.
Reprezentanții Disciplinei de igienă din cadrul Departamentului Medicină Preventivă au organizat un atelier de lucru privind siguranța în trafic a copiilor, oferind lecții de comportament responsabil în trafic în baza machetei minimodel a unui oraș sigur. Vizitatorii au fost antrenați în diverse activități interactive și digitale în cadrul cărora au învățat cum să prevină traumatismele rutiere la copii. Aceeași subdiviziune în colaborare cu Agenția Națională de Sănătate Publică au desfășurat o lecție publică cu genericul „Interrelația dintre calitatea apei potabile și schimbările climatice – actualități, impact, adaptare”.
Activitățile organizate de Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan” și Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan” au trezit interesul vizitatorilor expoziției prin demonstrațiile realizate pe mulaje privind menținerea igienei orale, efectuarea corectă a periajului dentar, extragerea unui dinte ș.a.
Catedra de farmacie socială „Vasile Procopișin”, în colaborare cu Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova a organizat Conferința științifico-practică cu genericul „Ajustarea domeniilor de activitate ale sistemului farmaceutic al Republicii Moldova în conformitate cu rigorile UE”, ce s-a încheiat cu o masă rotundă cu tema Actualități și perspective ale industriei farmaceutice autohtone.
De asemenea, la standul Universității, cercetătorii din cadrul Laboratorului de gerontologie și Disciplinei de geriatrie și medicină a muncii au măsurat calitatea țesutului osos și muscular și au demonstrat o prezentare despre menținerea autonomiei persoanelor vârstnice, promovând astfel îmbătrânirea sănătoasă.
Specialiștii Disciplinei de obstetrică și ginecologie din cadrul Departamentului Obstetrică și Ginecologie au prezentat rezultatele studiului Profilul psiho-emoțional la femeile de vârstă reproductivă după menopauza chirurgicală, informând grupul țintă despre impactul negativ al menopauzei chirurgicale asupra calității vieții.
Disciplina de sinteze clinice din cadrul Departamentului Medicină Internă a promovat diagnosticul precoce bazat pe probabilitatea clinică cu ajutorul scorului Geneva original, revizuit și confirmat prin investigaţiile paraclinice de treapta I şi II, la fel, tratamentul oportun cu fibrinolitice și anticoagulante al tromboembolismului pulmonar.
Reprezentanții Catedrei de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală au organizat un workshop interactiv cu genericul „Aspecte aplicativ-practice în domeniul medicinei fizice și de reabilitare”, iar cei de la Departamentul Pediatrie au purtat mai multe discuții cu vizitatorii la subiectul „Profilaxia bolilor cardiovasculare din copilărie”.
Cercetătorii din cadrul Catedrei de neurologie nr. 2 și Laboratorului neurobiologie și genetică medicală au informat publicul, prin intermediul posterelor, prezentărilor PowerPoint, mulajelor cu privire la AVC: factori de risc, prevenție și tratament, dar și despre serviciul și perspectivele EEG de densitate înaltă în Centrul Național de Epileptologie.
Totodată, vizitatorii au beneficiat de un control gratuit al urechii, asigurată de oreliştii de la Catedra de otorinolaringologie, care au prezentat metodele contemporane de examinare și tratament în patologia nasului și urechii, iar membrii Catedrei de oftalmologie au prezentat metode și dispozitive noi de tratament în oftalmologie.
Reprezentanții Catedrei de medicină militară și a calamităților au furnizat informații utile despre modelul interactiv de stimulare a cutremurilor tectonice VEN-GP v.1.0.
Programul expoziției a cuprins și câteva conferințe tematice organizate de: Catedra de medicină de laborator – „Inovații și provocări în medicina de laborator”, Catedra de urgențe medicale „Gheorghe Ciobanu” și Catedra de ortopedie și traumatologie – „Actualități în urgențe traumatologice în RM”.
Biblioteca Științifică Medicală a expus zeci de monografii, manuale, compendii și ghiduri publicate în perioada 2023-2024 de către membrii comunității universitare.
În premieră, Expoziția „MoldMedizin & MoldDent” a integrat și compartimentul Turismul medical din Moldova, cu prezentarea a peste 20 de clinici internaționale cu servicii medicale și estetice de nivel mondial. Evenimentul a fost deschis printr-un flashmob, organizat de studenții Universității – membri ai Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova.
Expoziția „MoldMedizin & MoldDent” s-a desfășurat în perioada 26-29 septembrie sub egida Ministerului Sănătății al Republicii Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii