Workshop privind patologia orală

Workshop privind patologia orală

Publicat: 09.10.2019

 

Workshop privind patologia orală Cadre didactice de la Catedra de morfopatologie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” au desfășurat un workshop privind patologia orală şi stomatologia de prevenţie. Acțiunea a avut loc în data de 4 octombrie curent, în cadrul proiectului „Colaborare pentru educație și cercetare în patologia orală şi stomatologia de prevenţie”, implementat în perioada 2017-2019, în trei ţări: Republica Moldova, Armenia şi Belarus. Proiectul are suport financiar de la Centrul Norvegian pentru Cooperarea Internaţională în Educaţie, iar partener principal este Universitatea din Bergen, Norvegia.

Scopul atelierului a constat în instruirea specialiștilor de la Catedra de morfopatologie referitor la patologia orală și implementarea noilor metode de predare în cadrul Facultății de Stomatologie.

La eveniment au participat Daniela Elena Costea, profesor la Universitatea din Bergen, coordonator de proiect (Norvegia), conferențiarul universitar Diana Uncuța, şefa Catedrei de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja”, coordonator de proiect (Republica Moldova) şi conferențiarul universitar Eugen Melnic, șef al Catedrei de morfopatologie, executor de proiect, cadre didactice şi studenţi.

Workshop privind patologia orală Evenimentul a fost deschis de profesorul universitar Emil Ceban, rectorul ales al USMF „Nicolae Testemițanu”, care a venit cu un mesaj de gratitudine şi de apreciere a prof. Daniela Elena Costea pentru colaborarea fructuoasă și pentru promovarea imaginii instituţiei noastre peste hotare.

La rândul său, profesorul Daniela Elena Costea a exprimat recunoștință pentru încrederea acordată și a menționat deschiderea membrilor catedrei pentru realizarea acestui proiect.

 În context, Diana Uncuța a evidențiat importanța colaborării departamentelor clinice cu cele fundamentale în implementarea proiectelor de o asemenea anvergură. Anterior, în timpul unei alte întrevederi cu un expert norvegian, care a vizitat universitatea noastră în luna august curent, prof. Diana Uncuţa a subliniat că prin acest proiect va fi  elaborat un curriculum comun de predare a disciplinei Patologia orală, la specialitatea Igienă dentară şi va fi intensificată cooperarea cu instituţii de profil din cele trei ţări, pentru a iniţia activităţi de cercetare şi de studii în acest domeniu. În acest sens, este necesar de a veni cu propuneri către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi, respectiv, către guvern, de a introduce specialitatea respectivă în Nomenclatorul domeniilor de formare profesională şi al specialităţilor în învăţământul superior.

Grație proiectului, Catedra de morfopatologie a fost dotată cu un microscop de tip Leica DM 2500 LED, cu 10 stațiuni. De asemenea, s-a realizat colectarea de date în cadrul unui studiu efectuat printre medicii stomatologi şi studenţii de la facultăţile de stomatologie din Republica Moldova, din Belarus şi din Armenia, iar rezultatele cercetării vor fi utilizate în scopul identificării nivelului de cunoştinţe, atitudinii şi practicilor în domeniul stomatologiei preventive ale respondenţilor. Costurile etapei întâi a proiectului sus-menţionat, cu referire la colectarea de date, au fost evaluate la 3 milioane de crone norvegiene, echivalentul a 5,8 milioane de lei, iar partea a doua - la 800 mii de crone (1,5 milioane de lei).

Workshop privind patologia orală
Workshop privind patologia orală
Workshop privind patologia orală
Workshop privind patologia orală
usmf
Catedra de morfopatologie
patologia orală
Stomatologie
cooperare moldo-norvegiană

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii