Ziua Internațională a Medicului de Familie
- vizualizări: 602
Problemele şi dificultăţile provocate de pandemia COVID-19 nu împiedică medicii de familie să-și onoreze cu cinste şi devotament obligaţiile, demonstrând profesionalism și capacitate de consolidare, fapt pentru care merită toată aprecierea şi recunoştinţa întregii societăţi. Afirmația aparține rectorului Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, și a fost făcută la 19 mai, în cadrul conferinței dedicate Zilei Internaționale a Medicului de Familie, organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Agenției Elvețiene de Cooperare și Dezvoltare (SDC).
„Importanţa majoră a medicinei de familie este incontestabilă pentru sistemul de sănătate din ţară, fiind temelia acestuia. Competența profesională, statutul moral și civic al medicului de familie dictează, în mare măsură, calitatea asistenţei medicale primare (AMP), cu repercusiuni asupra activităţii tuturor domeniilor medicale și, în ultimă instanță, asupra stării de sănătate a populaţiei”, a remarcat profesorul Emil Ceban.
USMF „Nicolae Testemițanu” este implicată plenar la toate etapele de pregătire profesională a specialiștilor pentru asistența medicală primară – etapa universitară, postuniversitară de rezidențiat şi de educație medicală continuă, racordate la standardele educaţionale europene, instituția noastră fiind permanent deschisă pentru fortificarea capacităților profesionale ale medicilor de familie. Astfel, infrastructura Universității permite formarea abilităților practice ale medicilor de familie și ale asistentelor medicale cu studii superioare, inclusiv în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală. Universitatea oferă o paletă largă de cursuri de perfecționare, precum și de specializare primară în Medicina de familie. Indiscutabil, un centru de excelență și un model de practici contemporane în sistemul de asistență medicală primară, începând cu anul 2003, rămâne Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară, ce servește ca bază clinică principală a Catedrei de medicină de familie.
În opinia profesorului Ghenadie Curocichin, șef al Catedrei de medicină de familie, „suntem martori oculari ai fortificării sitemului AMP și a echipelor medicilor de familie, inclusiv datorită posibilităților de testare rapidă a persoanelor suspecte de infectare cu COVID-19 și a managementului pacienților cu cazuri ușoare și de gravitate medie la domiciliu”.
Profesorul a constatat că mulți dintre pacienții care au suferit de COVID-19 se confruntă cu multiple consecințe de sănătate și au nevoie de tratament și de recuperare, iar aceste activități revin, în mare parte, medicilor de familie și echipelor de AMP. „Au apărut o serie de provocări, dar și oportunități, pentru că managementul clinic al pacienților la distanță a devenit o realitate, e-medicina obținând tot mai mult teren în practica medicilor de familie. Profesorul a abordat și aspectul acordării unei autonomii mai mari medicilor de familie, specificând că o tentativă în acest sens s-a întreprins prin lansarea, la USMF „Nicolae Testemițanu”, a programului de instruire a asistenților medicali cu studii superioare, de la care se așteaptă un grad înalt de autonomie în activitatea profesională.
Profesorul Grigore Bivol - fondatorul Catedrei de medicină de familie, a constatat că pandemia a constituit o grea încercare pentru sistemul de sănătate, medicii fiind permanent în prima linie. „În aceste condiții, medicii de familie au fost suprasolicitați, având la îndemână puține instrumente și fiind puțin protejați. Provocările, pe lângă pierderile omenești, au creat și multe oportunități de învățare rapidă, de schimbare din mers a modalităților de lucru, care, la rândul lor, au demonstrat valoarea și aprecierea societății pentru medicina de familie, fiind conștientizată importanța fortificării verigii primare a sistemului de sănătate, medicii de familie îndeplinindu-și cu devotament datoria zi de zi. Profesorul Bivol a accentuat că pandemia a demonstrat că doar în echipă putem schimba lucrurile, ne putem cere drepturile și aprecierea ce ni se cuvine, pe deplin, la nivel central și comunitar. Trebuie să decidem ce schimbări sunt necesare în medicina de familie și care dintre experiențele învățate trebuie preluate în viitor, pentru a exercita activitatea profesională mai bine. În context, profesorul a felicitat prima promoție de medici de familie, care a finalizat studiile acum 20 de ani.
Potrivit conferențiarului universitar Jana Chihai de la Catedra de psihiatrie, narcologie și psihologie medicală, pandemia COVID-19 a pus personalul medical de la treapta asistenței medicale primare în situația de a activa în condiții extreme de lucru și de suprasolicitare profesională, deoarece volumul total de muncă a sporit considerabil pe fundalul schimbărilor în modul de furnizare a serviciilor medicale de bază. „Aflarea îndelungată în prima linie reprezintă o provocare considerabilă, iar specialiștii iau în calcul consecințele pandemiei asupra sănătății mintale a personalului medical. S-a constatat că 80% din forța de muncă din AMP invocă prezența sindromului Burnout moderat, iar aproximativ 40% dintre aceștia – o epuizare severă”, a remarcat specialistul în psihologie.
„După perioada de pandemie, va fi important să ne gândim la modul de asigurare a unui sprijin – încurajarea și îngrijirea medicilor de familie și, de fapt, a tuturor profesioniștilor din domeniul medical. Având în vedere lipsa acută de forță de muncă în sistemul de sănătate, o astfel de abordare poate fi, de asemenea, o pârghie eficientă pentru menținerea și atragerea personalului în AMP”, a concluzionat Jana Chihai.
Evenimentul a întrunit peste 250 specialiști în domeniu, fiind oferite diplome pentru medicii de familie din țară, din partea MSMPS, a Guvernului și a Parlamentului Republicii Moldova. La conferință au mai luat cuvântul reprezentanți ai: MSMPS, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Federației Sindicale „Sănătate”, OMS, SDC etc.
Ziua profesioniștilor din domeniul asistenței medicale primare este marcată la nivel global, începând cu anul 2010, la inițiativa Organizației Mondiale a Medicilor de Familie. În Republica Moldova activează 1595 de medici de familie.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii