Myopia Day

„Ziua Miopiei”: Conferință științifico-practică cu participare internațională

Publicat: 15.10.2023

 

Ziua MiopieiPeste 100 de participanți s-au întrunit la conferința științifico-practică cu participare internațională cu genericul „Ziua Miopiei”, în data de 12 și 13 octombrie 2023. Forumul a reunit invitați speciali ai Academiei Europene și Internaționale de Ortokeratologie și Managementul Miopiei (EurOk). 

Evenimentul a fost organizat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” de Catedra de oftalmologie și optometrie în parteneriat cu Societatea de Ortokeratologie și Managementul Miopiei și Societatea de Glaucom și Inflamații Oculare din Republica Moldova.

Moderatoarea evenimentului, Lilia Dumbrăveanu, șefa Catedrei de oftalmologie și optometrie, le-a exprimat recunoștință experților din domeniul oftalmologiei, care au venit cu prezentări pentru a efectua un schimb de experiență și a transmite cele mai recente descoperiri și inovații în tratamentul miopiei. „Aceasta este o confirmare a faptului că aportul fiecăruia dintre noi va aduce o justificare și o ameliorare a vederii pacienților. Un tânăr cu miopie, care vede departe, va ajunge departe”, a accentuat conferențiarul universitar.   

În continuare, rectorul Universității Emil Ceban a menționat că această conferință atrage atenția asupra unei probleme stringente în sănătatea oculară, precum și consolidează prestigiul USMF „Nicolae Testemițanu” în calitate de centru de excelență în oftalmologie și optometrie. Universitatea și-a asumat formarea specialiștilor în acest domeniu începând cu anul 2017, odată cu lansarea programului de studii superioare de licență Optometrie, grație proiectului de colaborare moldo-norvegiană cu Universitatea de Sud-Est din orașul Kongsberg. „Acest eveniment este o oportunitate deosebită pentru profesioniștii din domeniu de a face schimb de experiență și transfer de cunoștințe, de a evidenția problemele existente, de a se familiariza cu cele mai inovative tehnici, tendințe și tehnologii, precum și de a interacționa cu specialiștii din străinătate”, a declarat rectorul.

În opinia profesorului Victor Lacusta, șef al Catedrei de medicină alternativă și medicină complementară, cercetările în oftalmologia modernă au depășit demult structurile și funcțiile analizatorului vizual: „În prezent se află în dezvoltare oftalmologia funcțională integrativă, care este cheia succesului și viitorul oftalmologiei. Profilaxia eficientă a miopiei trebuie să fie una din sarcinile principale prin activitățile comune ale medicilor, Ministerului Sănătății și a altor organe abilitate.” Profesorul a accentuat necesitatea elaborării unui program de stat de profilaxie în școli, exemplificând prin faptul că în Republica China, în toate instituțiile de învățământ primar și secundar, elevii efectuează exerciții de masaj pentru zona ochilor de 2 ori pe zi. Un sondaj preventiv în rândul copiilor denotă eficiența acestei metode prin scăderea cazurilor de miopie cu 24 la sută.

Ziua MiopieiLa rândul său, Rodica Bîlba, asistent universitar la Catedra de oftalmologie și optometrie, președintele Societății de Ortokeratologie și Managementul Miopiei din Republica Moldova, a declarat că este o onoare să învățăm de la colegi specialiști de talie mondială și să ne încadrăm în lupta cu această patologie foarte răspândită. 

Valeriu Cușnir, profesor universitar la Catedra de oftalmologie și optometrie, președintele Societății de Glaucom și Inflamații Oculare din Republica Moldova, a făcut o incursiune în istoria optometriei în țara noastră. La moment, la programul de licență Optometrie își fac studiile 65 de studenți și la programul de master Optometrie clinică. În anul curent va finaliza studiile a 4-a promoție de optometriști, care vor fi încadrați în sistemul de sănătate. Studenți din două promoții au efectuat un stagiu practic în Norvegia timp de două săptămâni, iar 11 studenți și 4 masteranzi din Norvegia au realizat un stagiu de 3 luni la universitatea noastră, prin intermediul programului Erasmus+.

În cadrul conferinței au fost abordate subiecte precum: perceperea refracției și a vederii binoculare, cunoștințe de bază în optica fiziologică cu interpretarea din punct de vedere clinic, aspectele cheie în alegerea lentilelor ortokeratologice, epiteliopatia în contextul purtării lentilelor ortokeratologice ș.a.

Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
Ziua Miopiei
usmf
Ziua Miopiei
miopie
Catedra de oftalmologie şi optometrie
EurOk

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii