Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

Publicat: 28.07.2021

Ziua mondială de luptă contra hepatiteiAnual, în data de 28 iulie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, scopul căreia este sporirea gradului de conștientizare a populației cu privire la această maladie inflamatorie a ficatului ce provoacă boli hepatice severe, inclusiv  cancer hepatocelular.

În acest an, genericul evenimentului este „Hepatita nu poate aștepta” și transmite urgența eforturilor necesare pentru a elimina hepatita ca o amenințare pentru sănătatea publică, până în anul 2030. Scopul campaniei din 2021 este să încurajeze oamenii să acceseze serviciile de prevenire, testare și tratament a maladiei și să îndemne liderii regionali, naționali și factorii de decizie politică să accelereze eforturile de răspuns.

În contextul acestei zile, Organizația Mondiale a Sănătății (OMS) vine cu mesaje cheie pentru societate:

Hepatitele virale constituie una dintre provocările de sănătate publică atât din cauza răspândirii globale, a morbidității și a mortalității crescute, cât și a ratei înalte de invaliditate ca urmare a cronicizării infecției. În lume, la fiecare 30 de secunde, o persoană decedează din cauza unei boli asociate hepatitei.

Unele tipuri de hepatită pot fi prevenite prin vaccinare. La nivel global, aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030, prin vaccinare, teste de diagnostic, medicamente și campanii de informare.

Strategia globală a OMS de combatere a hepatitei urmărește să reducă, în perioada 2016-2030, noile infecții cu hepatită cu 90% și decesele – cu 65%.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova, în anul 2020 au fost înregistrate în total 1422 cazuri de hepatite virale, comparativ cu 2957 în 2019, inclusiv 2,3% fiind cazuri cu forme acute, iar restul – cazuri cu forme cronice. În anul 2020 a fost implementat screeningul la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic, fapt ce a contribuit la sporirea accesibilității populație la testare. 

Acționează acum. Hepatita nu poate aștepta!

Ziua mondială a hepatitei
usmf
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei
hepatită
hepatite virale
OMS

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

URMĂRIȚI-NE

Comentarii