Ziua mondială a somnului 2023. Zece ani de activitate a Centrului de somnologie INN „Diomid Gherman”

Publicat: 20.03.2023

profesor VovcProfesori și conferențiari universitari, practicieni, psihologi, medici de familie, neurologi, pediatri, cardiologi și reprezentanți ai Poliției Rutiere s-au întrunit în cadrul conferinței științifico-practice „Ziua mondială a somnului 2023. Zece ani de activitate a Centrului de somnologie INN Diomid Gherman”. La eveniment au participat speakeri  –  specialiști renumiți atât din Moldova, cât și din România.

Conferința a fost structurată în trei secțiuni: I – Tulburările de ventilație pulmonară în somn; II –  Insomnia; III – Tulburările de somn la copii. De asemenea, au fost puse în discuție și aspecte ce țin de accidentele rutiere provocate ca urmare a adormirii șoferilor la volan și a dependenței de gadgeturi. 

Profesorul universitar Victor Vovc, Catedra de fiziologie a omului și biofizică, Președintele Societății de medicină a somnului în Republica Moldova și organizatorul evenimentului a venit cu o prezentare despre cei „Zece ani de activitate a Centrului de somnologie”. Totodată, specialistul a menționat că „există 87 de nozologii, boli legate de somn, printre cele mai frecvente fiind: insomniile, apneea obstructivă, somnilocvia, somnambulismul, mișcările necontrolate ale membrelor, hipersomniile ș.a, fiecare având tratamentul său individual”. În acest context, profesorul Vovc a accentuat că un somn suficient, calitativ și odihnitor este indispensabil pentru păstrarea sănătăţii mintale şi fizice și sporește calitatea vieții.

somnLa rândul său, Adrian Lupușor, asistent universitar la Catedra de fiziologie a omului și biofizică, medic somnolog, a subliniat că problemele de somn apar din cauza excesului de lumină, de informații și de emoții: „Pentru a ne reface avem nevoie de somn. Un adult ar trebui să doarmă între 7-8 ore, iar copiii în funcție de vârsta pe care o au: cu cât e mai mic, cu atât și somnul trebuie să fie mai de durată”. 

Potrivit Inspectoratului Naţional de Securitate Publică (INSP), în anul 2022 au fost înregistrate 67 de accidente rutiere, soldate cu doi morți și 47 de răniți, cauza fiind adormirea la volan. „Pentru o anumită perioadă de timp, persoana pierde controlul automobilului şi, în cele mai dese cazuri, iese pe contrasens, iar ca urmare au loc coliziuni frontale, survin traumatisme severe și chiar decese”, a declarat Pavel Apostol, șeful  Secției de evidență și analiză a accidentelor rutiere a Direcției poliției de patrulare a INSP.

Conferința a fost organizată de Catedra de fiziologie a omului și biofizică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Centrul Republican de Somnologie din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”.

Ziua Mondială a Somnului este marcată anual la inițiativa Societății Mondiale a Somnului. Sloganul ediției a XVI-a  este „Somnul este esenţial pentru sănătate” (”Sleep is Essential for Health”). 

somnul
somnul
somnul
somnul
somnul
somnul
somnul
somnul
somnul
somnul
somnul
somnul
usmf
Ziua mondială a somnului 2023

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii