„Dincolo de granițe: uniți pentru sănătatea mintală”
- vizualizări: 186
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a fost gazda unui eveniment științific internațional cu genericul „Dincolo de granițe: uniți pentru sănătatea mintală”, ce a inclus a 8-a Conferință Est-Europeană de Sănătate Mintală cu titlul “In and Out of Your Mind” și al 4-lea Congres Internațional al Societății Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor Clinicieni din Republica Moldova.
Evenimentul a fost inaugurat pe data de 10 octombrie 2024. La deschidere au participat: ministra sănătății Ala Nemerenco, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie Adrian Belîi, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” Emil Ceban, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova Miljana Grbic ș.a.
Oficialii de stat au subliniat necesitatea stringentă de a aborda problemele legate de sănătatea mintală, elaborarea unor politici mai eficiente și dezvoltarea serviciilor accesibile pentru persoanele care se confruntă cu dificultăți de sănătate mintală. Ministra sănătății a menționat că în Republica Moldova, pe lângă serviciile oferite în trei spitale de psihiatrie, funcționează 40 de centre comunitare de sănătate mintală. Centrele oferă asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea. Anul trecut, guvernul a aprobat Programul național privind sănătatea mintală pentru anii 2023-2027, ce prevede acțiuni de pregătire a unui sistem rezilient de sănătate mintală, care să asigure accesul la servicii universale pentru persoanele afectate de aceste tulburări, la toate etapele vieții, reducerea cu 25% a numărului de spitalizări până în anul 2027, promovarea sănătății mintale și pregătirea psiho-emoțională a populației în situații de urgență pentru depășirea crizelor comunitare, reducerea ratei mortalității prin suicid ș.a.
Rectorul Emil Ceban a accentuat faptul că provocările sociale, economice și sanitare pun o presiune asupra sănătății mintale a societății – context ce ne impune să ne unim eforturile, să acționăm coordonat, dincolo de barierele geografice, culturale și instituționale. „Acest eveniment evidențiază necesitatea urgentă de colaborare și schimb de bune practici între specialiști pentru a genera soluții durabile. Este crucial să ne informăm și să dezvoltăm politici integrate, prin care să abordăm toate aspectele sănătății mintale – de la prevenție, tratament și reintegrare în societate. USMF „Nicolae Testemițanu” susține ferm dezvoltarea educației și cercetării în acest domeniu. Prin programele academice și cercetările realizate contribuim la formarea noilor generații de specialiști, care vor avea capacitatea de a răspunde acestor provocări și de a aduce schimbări pozitive în comunitățile noastre”, a conchis rectorul.
Jana Chihai, șefa Catedrei de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie a USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat că sănătatea mintală este o provocare majoră în multe societăți, inclusiv în Republica Moldova, iar recunoașterea acesteia este un pas important în îmbunătățirea calității vieții oamenilor.
„Inițiativele care pun accent pe bunăstarea mintală pot contribui la reducerea stigmatizării și la facilitarea accesului la tratamente și resurse necesare. De asemenea, consolidarea eforturilor instituțiilor de profil va ajuta la construirea unei societăți mai sănătoase și mai reziliente”, a punctat conferențiara Jana Chihai.
Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, a subliniat că accesul la sănătate este un drept fundamental al omului și angajamentul continuu al Elveției de a sprijini și îmbunătăți sistemul de sănătate din țara noastră, evidențiind colaborarea pentru consolidarea serviciilor de sănătate mintală și îmbunătățirea guvernanței în acest domeniu.
Evenimentul a fost organizat în perioada 10-13 octombrie 2024 de Catedra de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie a USMF „Nicolae Testemițanu” în cadrul Proiectului moldo-elvețian Mensana, sub egida Guvernului Elveției și Ministerului Sănătății al Republicii Moldova. Forumul a oferit o bună oportunitate pentru specialiștii din domeniu pentru a discuta despre diagnosticul, tratamentul și prevenirea tulburărilor de sănătate mintală.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii