„Managementul maladiilor netransmisibile în condițiile pandemiei COVID-I9”: curs on-line pentru medicii de familie
- vizualizări: 415
Catedrele de Medicină de familie și Endocrinologie ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au lansat cursul on-line „Managementul maladiilor netransmisibile în condițiile pandemiei COVID-I9”, destinat pentru echipele medicilor de familie și asistenților comunitari din toate cele 247 de instituții medico-sanitare primare publice din țară.
Timp de trei zile, 6-8 mai curent, echipele au fost instruite cum să efectueze managementul la distanță în scop de screening al maladiilor netransmisibile în condițiile pandemiei COVID-I9, conform prevederilor Pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (PEN).
Potrivit Marinei Golovaci, secretar de stat în domeniul sănătății publice și asistenței medicale primare la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, instruirile on-line au devenit o normă în starea de urgență sanitară, iar necesitatea acestui curs ține de faptul că asistența medicală de familie a fost practic redusă la comunicarea prin telefon ori la alte mijloace de comunicare on-line, iar serviciile medicale programate pentru pacienții cu boli netransmisibile trebuie să fie accesibile și dezvoltate în continuare.
„Pacienții care suferă de hipertensiune arterială și diabet zaharat sunt predispuși cel mai mult să se infecteze cu COVID-19, prezentând simptome grave, inclusiv insuficiențe respiratorii, iar aceste cazuri se soldează de cele mai multe ori cu decese”, a declarat reprezentanta ministerului, exprimând recunoștință catedrelor universitare pentru suportul oferit, precum și partenerilor de dezvoltare: Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Biroul de cooperare al Elveției, finanțatorul Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.
Profesorul Ghenadie Curocichin, șeful Catedrei de medicină de familie a USMF „Nicolae Testemițanu”, expert național în PEN, a vorbit despre noile condiții impuse de starea de urgență la nivel național. „Suntem conștienți de faptul că și după ridicarea restricțiilor impuse de starea de urgență, o parte dintre acestea vor rămâne în vigoare și va trebui să respectăm noile reguli de comportament pentru membrii echipei medicilor de familie în procesul de consultare a pacienților cu boli netransmisibile și ale celor potențial infectați cu noul tip de coronavirus. De aceea, este important să învățăm cum să realizăm consultațiile la distanță, utilizând telefonul ori alte dispozitive”.
Beneficiarii cursului on-line vor însuși subiecte privind:
- Acordarea serviciilor medicale pacienților cu boli netransmisibile conform prevederilor PEN în condiții de pandemie cu COVID-19 - profesorul universitar Ghenadie Curocichin;
- Conduita integrată a pacienților cu hipertensiune arterială și alte boli cardiovasculare în condiții de pandemie cu COVID-19 - Virginia Șalaru, conferențiar universitar, Catedra de medicină de familie;
- Conduita integrată a pacienților cu diabet zaharat în condiții de pandemie cu COVID-19 - Dumitru Harea, asistent universitar, Catedra de endocrinologie;
- Identificarea semnelor de alarmă la pacienții cu boli netransmisibile. Criterii de spitalizare a pacienților cu boli netransmisibile - Lora Gîțu, asistent universitar, Catedra de medicină de familie a USMF „Nicolae Testemițanu”.
Programul on-line se desfășoară în limba română și în cea rusă. Prezentările cursului, cât și înregistrările video ale instruirii on-line vor fi diseminate instituțiilor medicale participante, prin e-mail.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii