medici Israel

Medici și paramedici din Israel vor ține prelegeri pentru studenții USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 25.03.2022

medici israelMedicii și paramedicii din Israel veniți în țara noastră pentru acordarea asistenței medicale și umanitare refugiaților din Ucraina sunt interesați să țină prelegeri sau masterclass-uri pentru studenții de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Cursurile ar putea fi ținute în limba ebraică pentru studenții de origine israeliană și în engleză și rusă pentru toți doritorii: studenți, medici-rezidenți, practicieni ș.a. Despre acest fapt a menționat Roman Goldman, unul dintre medicii misiunii umanitare în Republica Moldova, care astăzi, 25 martie, a avut o întrevedere cu rectorul Emil Ceban. 

Potrivit delegatului străin, echipa de medici și paramedici pe care o reprezintă are o pregătire foarte bună în diverse domenii ale medicinei, inclusiv cea de campanie și situații excepționale, toți având categoria superioară. Printre aceștia sunt cei mai buni medici-pediatri, medici-nefrologi, medici-infecționiști ai sistemului medical din Israel. „Fiecare medic conștientizează la un moment dat că deține informații valoroase din practica sa profesională pe care vrea să le transmită colegilor, în special celor mai tineri. Astfel, aceste prelegeri ar constitui o bună oportunitate pentru realizarea unui schimb de experiență și transfer de cunoștințe, mai ales pentru studenții din Israel care își fac studiile la USMF „Nicolae Testemițanu”, a declarat Roman Goldman. Doctorul a menționat că a pregătit o listă a medicilor care se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova, iar lecțiile ar putea fi organizate începând cu săptămâna viitoare.

emil cebanRectorul Emil Ceban a salutat intenția de colaborare a medicilor israelieni cu universitatea noastră, menționând că în ultimii ani relațiile interinstituționale între USMF „Nicolae Testemițanu” și cele din Israel au avut de suferit în urma unor factori politici. Totuși, Universitatea își menține deschiderea și disponibilitatea pentru dialog și negocieri cu partea israeliană în scopul revitalizării colaborării de altădată.

Referitor la inițiativa de a ține prelegeri mediciniștilor, rectorul a apreciat gestul drept unul de solidaritate ̶ o calitate specifică lucrătorilor medicali indiferent de naționalitate, limba vorbită, religie sau culoarea politică. „Este admirabil faptul că venind în țara noastră cu un scop anume  ̶  de a ajuta refugiații ucraineni  ̶  aveți voință și suficientă putere de a vă implica și în activități de instruire a tinerilor medici”, a menționat rectorul Emil Ceban.  

În prezent, la USMF „Nicolae Testemițanu” își fac studiile circa 1000 de tineri originari din Israel.

 

medici Israel
emil ceban
Roman Goldman
vizita Israel
medici Israel
emil ceban
Roman Goldman
vizita Israel
usmf
medici Israel
misiune umanitară Israel
prelegeri pentru studenți

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

URMĂRIȚI-NE

Comentarii