Primul schimb de experiență în cadrul proiectului „DiaMed@USMFNicolae Testemițanu”
- vizualizări: 361
În perioada 28 septembrie - 1 octombrie 2023 s-a desfășurat prima vizită a unui specialist din diasporă în cadrul proiectului ,,Implicarea cadrelor medicale înalt calificate din diasporă în dezvoltarea țării de origine" (DiaMed@USMFNicolaeTestemițanu). Inițiativa a fost lansată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, cu suportul proiectului „Fondul de consiliere în politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.
Prima care a dat curs invitației a fost Valeria Sajin – absolventă a universității noastre, actualmente – medic neurolog la Clinica Asklepios St. Georg din Hamburg, Germania. Ea a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate din cadrul universității noastre, panelul de discuții desfășurându-se sub genericul „Oportunități de dezvoltare a cercetării și inovării în neurologie cu suportul specialiștilor din diasporă”.
Valeria Sajin a menționat că a acceptat să participe cu mare plăcere în cadrul proiectului respectiv și intenționează să-și încurajeze și colegii din domeniu – originari din Moldova, care activează în străinătate. „Implicarea diasporei în educația viitorilor medici și perfecționarea cunoștințelor medicilor deja formați este enorm de utilă. Cei din diasporă, de obicei, au o bogată experiență acumulată în mai multe centre medicale și consider că ar fi bine să o transmitem medicilor de acasă”, a afirmat medicul invitat.
Profesorul Mihail Todiraș, șef al Centrului de Cercetare în Domeniul Sănătății și Biomedicinei, a accentuat că „vizita dnei Sajin este un eveniment deosebit pentru noi. Am fost impresionat de entuziasmul și angajamentul ei față de această inițiativă și de implicarea puternică a diasporei medicale din Germania în dezvoltarea comunității noastre.”
La rândul său, profesorul Alexandru Corlăteanu, șeful Secției cooperare în cercetare din cadrul Departamentului Cercetare, a remarcat că „colaborarea între universitatea noastră și specialiștii ce profesează peste hotare este esențială pentru proiectul nostru, deoarece aduce expertiză și o perspectivă valoroasă asupra provocărilor cu care ne confruntăm. Împreună, suntem capabili să punem în aplicare soluții inovatoare și să avansăm în mod sustenabil. Proiectele realizate în comun cu diaspora noastră reprezintă un pilon esențial în realizarea acestor obiective, deoarece aduce un aport semnificativ de experiență și resurse pentru progresul nostru.”
La final, participanții la dialog au stabilit aspectele de colaborare: organizarea sesiunilor „State of the Art”, a trainingurilor în domeniul neurologiei pentru studenți, a sesiunilor științifice tematice comune, în cadrul cărora vor fi prezentate și discutate ultimele cercetări din domeniul medicinei. Acest schimb de idei și cunoștințe va contribui la dezvoltarea și avansarea domeniului neurologiei în Republica Moldova.
Pe parcursul vizitei sale la baștină, medicul Valeria Sajin a participat și la lucrările Școlii de neuroștiințe, organizată de Societatea Neurologilor din Republica Moldova, în cadrul căreia a participat cu câteva prezentări: „Tulburări de mișcare”, ,,Ataxia”, Diagnosticul diferențial al ticurilor”.
Valeria Sajin a studiat programul Medicină la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în perioada 2004-2010. Ulterior, și-a continuat studiile postuniversitare prin rezidențiat la specialitatea Neurologie (2010-2013) în cadrul universității noastre. În aceeași perioadă (octombrie 2011- iulie 2013), a obținut o bursă de studii în cadrul Spitalului Erasme (Clinica Universitară) din Bruxelles, Belgia, pentru 1 an și 10 luni.
În perioada august 2013 și martie 2016 a urmat studiile de doctorat la USMF „Nicolae Testemițanu” (baza clinică – Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”), iar cercetările clinice în cadrul doctoratului le-a realizat la Clinica Universitară Schleswig-Holstein (UKSH) din Lübeck, Germania. Cercetările au fost realizate la tema ”Gilles de la Tourette și alte tulburări de mișcare”.
Începând cu anul 2016 și până în februarie 2023 a activat în calitate de asistent medical neurolog în cadrul Clinicii Schön din Neustadt. În anul 2021 a revenit (pentru 1 an) la UKSH în calitate de asistent medical în psihiatrie la Centrul de Psihiatrie Integrativă.
Din iulie 2023 și până în prezent activează în calitate de medic specialist în Neurologie la Clinica Asklepios Klinik St. Georg din Hamburg, Germania.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii