Școala de vară de gastroenterologie și hepatologie, ediția a VII-a
- vizualizări: 782
Circa 150 de specialiști din domeniul medicinei interne – medici gastroenterologi, hepatologi, interniști și alți specialiști din instituții medicale din țară s-au reunit la Chișinău la Școala de vară de gastroenterologie și hepatologie din Republica Moldova, în zilele de 16 și 17 iunie 2023. Printre subiectele abordate în cadrul evenimentului au fost: noutăți în patologia tractului digestiv superior, tratamentul patologiilor intestinale, a disfuncțiilor căilor biliare, microbiota intestinală, rolul hepatoprotectoarelor în terapia bolilor ficatului. Medicii prezenți la eveniment au fost informați referitor la aplicarea metodelor noi de diagnostic în gastroenterologie. Este vorba despre ecoendoscopie și manometria esofagiană de înaltă rezoluție – metode performante accesibile deja și în Republica Moldova.
Totodată, în cadrul Școlii de vară a fost ținut un curs interdisciplinar dedicat Zilei Internaționale a Steatohepatitei non-alcoolice cu genericul „Managementul bolii ficatului gras la diferite nivele de asistență medicală: de la asistența medicală primară la transplantul hepatic”, moderat de conferențiarul universitar Angela Peltec.
În acest an a fost realizat un proiect pilot la nivelul medicinei primare pentru a afla nivelul de cunoștințe al medicilor de familie în screeningul bolii ficatului gras. În context, conferențiarul universitar Virginia Șalaru, medic de familie, a evidențiat aspecte importante în gestionarea tratamentului pacienților cu acest diagnostic. În cadrul cursului a fost abordată și problema steatozei hepatice macro- și microveziculare în viziune multidisciplinară.
La eveniment au participat și invitați din România – Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, chirurg transplantolog, și Dr. Gabriela Șmira de la Institutul Clinic Fundeni din București, care au prezentat informații valoroase despre steatoza hepatică în viziunea gastroenterologului transplantolog.
„Este un eveniment de mare importanță pentru comunitatea medicilor gastroenterologi, hepatologi, chirurgi, medici de familie, specialiști în medicina internă. Facem schimb de experiență, punem în discuție ghidurile și protocoalele clinice în domeniul gastroenterologiei și hepatologiei, care au apărut în ultimul an. Este deja o tradiție să ne adunăm, an de an, în cadrul Școlii de Vară”, a declarat profesorul universitar Eugen Tcaciuc, șef al Disciplinei de gastroenterologie din cadrul Departamentului Medicină Internă și președinte al Societății de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova.
Școala de vară de gastroenterologie și hepatologie reprezintă o oportunitate și o platformă de comunicare și transfer de cunoștințe și bune practici în vederea îmbunătățirii serviciilor medicale acordate pacienților. Manifestarea științifică a fost organizat de către Societatea de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova, Disciplina de gastroenterologie, Departamentul Medicină Internă și Laboratorul de gastroenterologie ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” .
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii