Tinerii admiși în anul I de studii la USMF „Nicolae Testemițanu” au depus jurământul studentului
- vizualizări: 645
Peste 1200 de tineri au fost primiți în marea familie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, fiind protagoniștii Ceremoniei de bun venit, organizată pe data de 1 septembrie 2024 la Palatul Național „Nicolae Sulac”.
Festivitatea a fost inaugurată de către rectorul Emil Ceban, care le-a vorbit tinerilor despre semnificația profesiei alese, valorile de care se ghidează în activitate instituția și cadrele didactice, vizibilitatea Universității în țară și peste hotare, condițiile excelente de studii și trai. Profesorul Ceban a accentuat faptul că, în acest an, 14 dintre cei 57 de tineri care au obținut nota 10 pe linie la bacalaureat au ales să studieze la USMF „Nicolae Testemițanu”.
„Astăzi treceți la o nouă etapă a vieții, când pășiți într-o lume enigmatică și extrem de captivantă a cunoștințelor în domeniul sănătate, spre scopul nobil – de a deveni exponenții celei mai umane și indispensabile profesii, care în toate timpurile, a asigurat viața și sănătatea oamenilor, indiferent de statutul social şi politic, de apartenența rasială şi confesiunea religioasă. Medicul este o persoană înzestrată cu cunoștințe temeinice și deprinderi practice, abnegație, devotament, spirit de inițiativă și sacrificiu, empatie, vigilență și dragoste necondiționată pentru oameni. Sunt sigur că voi – noua generație de studenți, veți deveni reprezentanți destoinici ai Almei Mater. Fie ca parcursul vostru de însușire a specialităților medicale să fie însoțit de performanțe academice, iar fiecare an universitar să vă apropie tot mai mult de scopul final – de a deveni specialiști de valoare pentru sistemul național de sănătate și de a vă găsi rostul vostru în viață aici, acasă. Țara noastră are nevoie de specialiști competenți în toate domeniile, mai ales în domeniul sănătății”, a afirmat rectorul.
La final, profesorul Emil Ceban a reiterat aspirația de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, încurajând tinerii să participe la referendumul constituțional din 20 octombrie 2024, pentru a-și exprima voința de a trăi într-o lume democratică, liberă, pașnică și prosperă în familia europeană unită.
Conferențiara universitară Sanda Buruiană și profesorul Oleg Pascal au venit cu mesaje de felicitare în adresa studenților și le-au înmânat acestora halatul alb împreună cu alte simboluri ale medicinei – stetoscopul și bisturiul, iar studenții din anul VI – Jurământul studentului și flacăra cunoștințelor pe care urmează să o păstreze cu sfințenie și să o transmită generațiilor viitoare de mediciniști.
Tradițional, tinerii au rostit solemn Jurământul studentului, prin care și-au luat angajamentul să respecte valorile și tradițiile universitare, să depună sârguință pentru o reușită academică bună, să-și stimeze profesorii și colegii și să devină specialiști de valoare.
Ministra sănătății Ala Nemerenco le-a vorbit studenților despre partea nevăzută a profesiei de medic: „Această specialitate oferă ceva dumnezeiesc. Noi suntem cei care, într-adevăr, putem face minuni. Suntem indispensabili societății pentru că sănătatea și viața omului este cel mai important lucru. Drumul ales este unul cu foarte multe provocări, cu studiu continuu, nopți nedormite, deoarece sistemul educațional la medicină se deosebește foarte mult de sistemele educaționale tradiționale. Pe parcurs veți avea de susținut examene serioase și eu vă îndemn să învățați foarte sârguincios, deoarece ulterior vă veți putea baza doar pe competențele și abilitățile practice pe care le-ați câștigat pe parcursul studiilor”.
Oficiala de la sănătate a accentuat că profesia de medic și farmacist impune niște elemente foarte importante precum valorile morale, disciplina de a învăța și de a lua rapid decizii, perseverența de a învăța toată viața.
Profesorul universitar Adrian Belîi, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a încurajat tinerii să gândească liber și să simtă bucuria cunoașterii, deoarece domeniul sănătății este unul extraordinar de interesant, ce oferă multe oportunități de realizare personală și profesională. „Mă bucur să văd atâtea chipuri frumoase, dornice de cunoștințe, care vor contribui la mișcarea țării noastre către UE. Noi neapărat vom avea un schimb de generații și este foarte important ca acest vector să fie păstrat, iar aceasta depinde, uneori, de asemenea elemente precum: valori, atitudini și acțiuni. Fiți activi, fiți liberi, fiți perseverenți și atunci toată lumea va fi a voastră!”, i-a îndemnat deputatul.
La rândul său, Gheorghe Buruiană, președintele Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, i-a asigurat pe tineri de susținerea echipei sale în devenirea lor ca profesioniști și le-a vorbit despre multiplele oportunități pe care le oferă statutul de membru al organizației.
În total, în acest an au promovat concursul de admitere la USMF „Nicolae Testemițanu” 1266 de tineri, dintre care 1183 au fost admiși la studii superioare de licență și integrate. La programul Medicină au fost admiși 745 de studenți, la Stomatologie – 190, la Farmacie – 84, la Fiziokinetoterapie și reabilitare – 52, la Asistență medicală generală – 38, la Optometrie – 27, la Tehnologii în radiologie și imagistică – 31 și la Sănătate publică – 16 studenți. La studii superioare de master au fost admise 83 de persoane la programele: Management în sănătate publică – 27, Nutriție umană – 13, Sănătate mintală publică – 16, Tehnologii moleculare în sănătate – 5, Optometrie clinică – 6, Nursing avansat – 14 și Intervenție timpurie în copilărie – 2.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii