Un laborator modern de telemedicină va fi creat la Chișinău și București din fonduri europene

Publicat: 29.11.2022

telemedicinaRectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, profesorul Emil Ceban, președinte al Consiliului Rectorilor, împreună cu Iurie Calestru, director de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP Moldova), s-au aflat într-o vizită de lucru în România în data de 28 noiembrie 2022. Agenda a inclus o serie de întrevederi cu actori importanți de la București.

În cadrul vizitei de lucru au fost organizate mai multe întâlniri oficiale cu: Marius Geanta, fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină; deputatul Nelu Tataru, președintele Comisiei pentru sănătate şi familie din cadrul Parlamentului României; Monica Cristina Anisie, președinta Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Senatul României; secretarul de stat Roxana Mînzatu, Departamentul pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene a Cancelariei prim-ministrului României; profesorul universitar Raluca Papacocea, director general al Secretariatului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

„Scopul acestor întrevederi a fost identificarea oportunităților de creare a unui laborator modern de telemedicină, la Chișinău și la București, în cadrul instituțiilor partenere – USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și UMF „Carol Davila” din București, România, pentru a forma specialiști competitivi în domeniu de nivel european, și de a crea curricule complementare la instituțiile înfrățite, asigurând schimbul de bune practici între studenții de pe ambele maluri ale Prutului”, a menționat rectorul Emil Ceban.

telemedicinaAstfel, pentru prima dată de la aderarea la UE, România va implementa Programul Operațional Sănătate ce vizează atât investiții în infrastructura și dotarea medicală, cât și în instruirea personalului medical, dezvoltarea de proceduri și metodologii medicale, cercetare în sănătate, continuarea programelor de prevenție, diagnostic și tratament precoce, digitalizare în actul medical și altele. În calitate de stat candidat, Republica Moldova va beneficia de sprijinul Uniunii Europene, inclusiv de fonduri de preaderare, cum a fost și în cazul României.

„Schimbul de experiență și bune practici între țările noastre este benefic, deoarece România are multe lecții de împărtășit, inclusiv pentru dezvoltarea în parteneriat a proiectelor medicale, fie din fonduri dedicate politicii de vecinătate a UE, fie finanțate de Comisia Europeană, cum este EU4Health”, a subliniat oficialul român Roxana Mînzatu.

Acest proiect a fost propus pentru a fi realizat din fonduri europene. Urmează o serie de consultații în vederea implementării acestuia, iar una dintre direcțiile prioritare de activitate ale IDEP Moldova este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Republica Moldova, odată cu obținerea statutului de țară-candidat la UE.

Reamintim că în perioada 17-19 noiembrie curent, o delegație de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, condusă de rectorul Emil Ceban, a participat la lucrările forumului „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova – țară candidată la UE”, ce s-a desfășurat la Universitatea „Aurel Vlaicu” din orașul Arad. În cadrul evenimentului reprezentanții instituției au avut oportunitatea de a prelua experiența României în vederea implementării proiectelor și accesării fondurilor Uniunii Europene, pentru impulsionarea eforturilor țării noastre în procesul de preaderare europeană. 

telemedicina
telemedicina
vizită de lucru
vizită de lucru
telemedicina
telemedicina
telemedicina
vizită de lucru
vizită de lucru
telemedicina
usmf
universitate
telemedicina
fonduri europene
IDEP Moldova
Programul Operațional Sănătate
sănătate
Uniunea Europeana
preaderare
Comisia Europeană

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii