Farmacie

Zeci de tineri au devenit pentru o zi studenți la Facultatea de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 29.03.2023

 

farmacieCurioși și nerăbdători, zeci de tineri – elevi din clasele a VIII-XII – au avut oportunitatea să devină pentru o zi studenți la Facultatea de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în data de 25 martie, fiind organizat în colaborare cu Asociația Studenților Farmaciști din Republica Moldova.

Activitatea a fost deschisă prin întâlnirea tinerilor cu echipa administrativă a Facultății de Farmacie, cadre didactice și actuali studenți. Decanul Nicolae Ciobanu le-a prezentat informații generale despre Universitate și oferta educațională pentru anul de studii 2023-2024, le-a vorbit despre programul de studii integrate Farmacie, condițiile de admitere, specificul studiilor, mobilitatea academică, despre cazare, viața de student, activitățile extracurriculare ș.a. „Medicina nu poate exista fără medicamente, iar dacă vă atrage modul de preparare și de acțiune a acestora, vă îndemn să alegeți Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” – unica instituție de învățământ superior din țară, ce pregătește specialiști în domeniul Farmacie”, a accentuat decanul. Potențialii studenți farmaciști au aflat și despre oportunitățile de angajare după absolvire în:  farmacii comunitare și de spital, instituții medicale, întreprinderi de producere și de distribuție a medicamentelor, laboratoare de control al calității medicamentelor, instituții de cercetare etc

farmacieProgramul a continuat cu un curs introductiv în farmacognozie şi botanică farmaceutică, ulterior, în baza cunoștințelor acumulate, participanții au realizat o lucrare de laborator „Tehnici macro- și microscopice de identificare a plantelor medicinale”. Astfel, tinerii au urmărit la microscop structurile unei plante, apoi au studiat tactil materialul herborizat, astfel încât să identifice cărei specii aparține produsul vegetal. 

Vizitând Catedra de tehnologie a medicamentelor, tinerii au realizat un test de dezintegrare a medicamentelor cu ajutorul unui aparat ce imită condițiile fiziologice ale corpului uman, astfel au putut determina calitatea comprimatelor testate. 

A urmat o vizită captivantă la Catedra de farmacie socială „Vasile Procopişin”, unde tinerii au rămas uimiți de evoluția domeniului farmaceutic, demonstrat prin intermediul materialului utilizat în practica farmaciștilor în diferite perioade istorice. Tot aici, tinerii au aflat despre aspectele sociale, etice și morale ale asistenței farmaceutice și, ca să simtă mai bine rolul unui farmacist, au simulat un dialog la farmacie între specialistul în domeniul medicamentului (farmacist) și un client.

farmacieProgramul a continuat cu lecția practică „Combinații complexe în analiza chimică”, organizată de Catedra de chimie generală, în cadrul căreia le-au fost demonstrate câteva reacții chimice efectuate cu substanțe lichide și solide, iar elevii au analizat proprietățile acestora. 

Ulterior, tinerii au aflat despre etapele de studiu al medicamentelor la Catedra de farmacologie şi farmacie clinică, despre realizarea studiilor clinice și medicina bazată pe dovezi.

Programul evenimentului „O zi student la Facultatea de Farmacie” a continuat cu vizite la Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopişin” și în laboratoare științifice, excursii prin aule și sălile de studii, cantina universitară și Campusul Studențesc – în cămine și la Complexul Sportiv Universitar. 

Majoritatea celor care au participat la eveniment ne-au mărturisit că se văd în viitor farmaciști, deoarece domeniul dat oferă multiple oportunități de dezvoltare în carieră. 

„Această zi în calitate de student la Facultatea de Farmacie, m-a lăsat fără cuvinte. Nu voi uita atitudinea pozitivă și atmosfera caldă a studenților și cadrelor didactice care ne-au familiarizat cu lumea plantelor și medicamentelor. Facultatea de Farmacie este o motivație de a spera la ceva mai mult. Am avut o stare spirituală la maxim: cu emoții și sentimente pozitive. Am fost impresionată de mentorii noștri și pozitivizmul lor. Sunt bucuroasă că am avut această posibilitate de a mă simți în pielea unui student la Farmacie”.

„Este o experiență nouă pentru mine, în școală nu am avut ocazia să studiez la microscop o plantă. Despre ziua de astăzi… cu siguranță îmi va decide viitorul”.

„Experiența a fost una foarte COOL! Recunosc că partea care mi-a plăcut cel mai tare a fost la chimia analitică, cu toate că chimia în liceu nu e cel mai ”iubit” obiect al meu. Mulțumesc mult pentru experiență și posibilitatea de a avea o zi plină aici. Și da, dragostea-i chimie, iar dragostea mea pentru chimie se pare că a ieșit din hibernare anume aici. Mulțumesc încă o dată!”

„Sunt pasionată de chimie, motiv pentru care mă gândesc să continui studiile după liceu doar în domeniul farmaceutic”.

„Am venit de la Bălți la eveniment și nu-mi pare rău pentru că tot ce am făcut astăzi în cadrul Facultății de Farmacie m-a convins că viitorul meu e legat doar de acest domeniu”.

Album foto

farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
farmacie
usmf
Facultatea de Farmacie
O zi student la Facultatea de Farmacie
student
farmacie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii